Tillbaka

Handla säkert - Tips för att undvika stöldgods

09 november 2012
Att bli av med en ägodel är aldrig roligt och en förutsättning för att kunna hitta stöldgods är att objektet är identifierbart. Ibland säljs tyvärr stöldgods vidare på andrahandsmarknaden vilket då gör det viktigt att du som konsument gör vissa kontroller.

Kontrollera objektet innan köp: Viktiga tips och säkerhetsåtgärder

Att köpa något nytt är spännande, men det är också viktigt att vara noggrann och göra en ordentlig kontroll innan du slutför köpet om det gäller begagnade varor. 

  1. God tro och lagändringar: Den 1 juli 2003 ändrades Godtrosförvärvslagen. Nu kan en köpare inte längre hävda godtrosförvärv om den ursprungliga ägaren har berövats egendomen genom olagliga metoder, som råntvång.Läs mer om Häleri och God Tro

  2. Efterlysta Objekt: Under “Efterlysta objekt” kan du enkelt kontrollera om objektet är efterlyst eller inte. Men kom ihåg att Larmtjänst databas innehåller enbart efterlysta fordon och efterlyst oregistrerat gods 24 månader tillbaka. Om du behöver en mer omfattande sökning, kontakta polisen på telefonnummer 114 14 eller oss på Larmtjänst, via telefon eller formulär.

  3. Begagnade båtar och CE-märkning: Vid köp av begagnad båt, särskilt om du importerar den till EU från utanför EU, är det viktigt att kontrollera Sjöfartsverkets hemsida för uppdaterad information.Vid köp av begagnad båt,speciellt vid köp av begagnad båt utanför EU för import till EU, ska du vara noga med att kontrollera Sjöfartsverkets hemsida / Båtliv - fritidsbåtar där du hittar uppdaterad viktig information. Läs om CE-märkning och vad som gäller. 

  4. Misstänkt stöldgods: Om du misstänker att exempelvis bilen, båten eller motorcykeln du funderar på att köpa är stulen eller om något inte verkar stämma, kontakta Larmtjänst. Du kan även ringa vår tipstelefon 020 325 325, som är bemannad dygnet runt.

Båt
För att få så bra hjälp som möjligt om din båt blir stulen är det viktigt att du har korrekta uppgifter om din båt. Därför kan du i förväg fylla i ett BÅTKORT där du har alla dina uppgifter om båten samlade. Kom i håg att inte förvara båtkortet i båten. Båtkortet hittar du i högermarginalen. 

MC/moped

  • Ha ett bra lås!
  • Lås fast den. Låsbyglar och kättingar ska fästas runt ramen och runt fasta föremål som lyktstolpar, cykelställ eller liknande.
  • Kan du inte låsa fast den på platsen skall du sätta låset i det hjul som är tyngst att lyfta. Det ska inte vara lätt att lyfta ett hjul och gå iväg med hojen. Har du ett lås i varje hjul sjunker stöldrisken något.
  • Upplysta och folktäta platser är självklart bättre än mörka och öde.
  • Lämna inte hjälm och handskar på hojen även om du bara går och fikar- de är också stöldbegärliga!

Traktorer/maskiner

  • Låt inte nycklarna sitta kvar i traktorn när den inte används!
  • Ha koll på var traktorn parkeras. Undvik att lämna traktorn ute på fältet och har man möjlighet att ställa in den ska man göra det
  • Använd spårsändare

Importbilar

Var försiktig med importbilar. Handeln med stulna bilar är idag så kvalificerad att många bilar slinker igenom myndigheternas kontroller och kan säljas till intet ont anande bilspekulanter. Det finns även organiserade ligor som köper skadade bilar billigt och reparerar dem med stulna reservdelar. Kolla därför noggrant upp bilens historik. Exempelvis kan du beställa en fordonsrapport från Carfax. Fordonsrapporterna, som är tillgängliga via deras webbplats, innehåller exempelvis information om mätarställning, servicehistoria och information om tidigare ägare.

Köp i andrahand

Det finns bedragare på andrahandsportaler som försöker lura människor att sätta in handpenningen på objekt som inte finns.

Tips att tänka på är att:

  • Betala aldrig i förskott!
  • Om möjligt, se objektet!
  • Träffa säljaren.
  • Skaffa köpkontrakt.
  • Ska innehålla uppgifter om objektet.
  • Be om att få se säljarens identitetshandlingar.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet