Seminarium för att belysa entreprenadstölderna

09 december 2012

Antalet stölder av maskiner och maskintillbehör ökar. Under 2012 uppskattas stölderna ha ökat med cirka 50 procent jämfört med 2011. För att belysa problematiken arrangerade Larmtjänst i början av december ett entreprenadseminarium.

Vid seminariet deltog Skogsentreprenörerna och polisen från Västra Götland som delade med sig av sina erfarenheter och gav sin bild av problemet.
Kunskap om maskinens identitetsmärkning och märkning av viktiga delar på
maskinen är två åtgärder i kampen mot stölderna.

- Vi kan inte efterlysa maskinen eller maskindelar om vi inte har någon identitetsmärkning. Utan märkning blir även svårt att spåra och få tillbaka stöldgodset, säger Göran Trangius på Larmtjänst.

På seminariet deltog även två företag från Storbritannien, Thatcham Research och Datatag. De lyfte frågan om märkningssystem och berättade om ett system som varit framgångsrikt i Storbritannien. Systemet, CESAR, innebär att man använder sig av microdotmärkning och transpondrar som är kopplade till maskinens identitet.

- Att få bort alla microdots är i princip omöjligt för tjuven samtidigt som märkningen är enkel att läsa av vid identifiering av en maskin, säger Göran Trangius.

Nick Mayell från Datatag framhävde även vikten i att ha kunskap om olika
stöldtecken på laster med entreprenadmaskiner. På så vis kan man mer effektivt
stanna och kontrollera laster med troligt stöldgods.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här