Favoriterna bland biltjuvarna

18 november 2013

BMW X5-X6, Volkswagen Transport, Mercedes Benz Transport, Audi, Toyota Rav4, Lexus och Range Rover är bilmodeller som tjuvarna fortsätter att stjäla. Under 2013 har efterlysningarna av dessa bilar ökat markant.

2013 är inte slut men redan har efterlysningarna av BMW X5-X6, Volkswagen Transport, Mercedes Benz Transport, Audi (från årsmodell 2008), Toyota Rav4, Lexus och Range Rover passerat förra årets siffror.

– Det är en dyster utveckling vi ser. Förra året efterlystes exempelvis 88 BMW X5 och X6 och nu, i mitten av november, är vi redan uppe i 105 stycken, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Det var 2009 som Larmtjänst noterade en markant ökning av antalet bilar som stals genom att tjuvarna förbikopplade det elektroniska stöldskyddet. Sedan dess har Larmtjänst följt de bilmodeller som är speciellt utsatta för denna typ av stöld.

- Det rör sig om organiserade ligor som har kommit på hur man med hjälp av avancerad utrustning kan stjäla bilarna, säger Torbjörn Serrander.

Det är inte bara efterlysningarna av dessa modeller som ökar utan även andelen bilar som inte anträffas. Detta kan förklaras med att många bilar körs över gränsen och försvinner ut ur landet.

För att vända den negativa stöldtrenden av dessa bilar har försäkringsbranschen vidtagit vissa åtgärder och polisen har tillsatt arbetsgrupper. Larmtjänst har även informerat generalagenterna om stölderna och Honda, som tidigare hade problem med stölder av modellen CR-V, har lyckats vända de dystra siffrorna som de hade under 2012. Då efterlystes 55 CR-V och i år har efterlysningarna gått ner till 34 stycken.

-  Honda Sverige agerade kraftfullt efter den rejäla ökningen av antalet efterlysningar av CR-V under 2012. Det är viktigt att vi fortsätter arbetar gemensamt och att alla parter gör sitt för att komma åt problemet, säger Torbjörn Serrander.

stulna bilarDiagrammet för efterlysta bilar 2013 är t.o.m 2013-11-19.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här