Försökte sälja norskstulen båt

15 oktober 2013

En man la ut en annons om att han ville köpa en begagnad motorbåt, en Crescent 480 Gemini. När han senare blir kontaktad av en person som vill sälja sin båt, visar det sig att båten är stulen.

I slutet av förra veckan bestämde mannen träff med säljaren för att titta på båten. På plats kontaktar han Polisen för att kontrollera skrov- och motornummer och får svaret att båten inte har någon stöldnotering. Eftersom mannen anar att något inte står rätt till ringer han även Larmtjänst för att göra ytterligare kontroll. Inte heller Larmtjänst får någon träff på båt eller båtmotor i sitt båtstöldsregister men ber personen att titta efter andra id-märkningar. Mannen hittar ett Securemark nummer och Larmtjänst, som har access till Securemarks register, kontrollerar numret.

- Inte heller där fanns någon stöld noterad, men jag bad mannen fråga efter säljarens namn eftersom jag kunde se vem båten stod registrerad på, säger utredare Bosse Andersson på Larmtjänst.

Båten stod registrerad på en man i Norge och stämde inte överens med det namn som säljaren uppgav. Larmtjänst kontaktar därför den person som står registrerad på båten och han berättar att hans båt har blivit stulen tre dagar tidigare.

- Eftersom det inte finns något internationellt register över stulna båtar kunde varken Larmtjänst eller Polisen se att båten var stulen. Det krävdes andra kontroller för att få fram den informationen, säger Bosse Andersson.

Polisen kallades till platsen och båten kunde identifieras och anträffas. Även säljaren greps.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här