Fullsatt seminarium om försäkringsbedrägerier

08 juli 2013

Under Almedalsveckan anordnade Larmtjänst och Svensk Försäkring ett seminarium för att uppmärksamma problemet med försäkringsbedrägerier. Deltagarna i panelen var överens om att bättre samverkan mellan myndigheter och branschen behövs, men branschen vill även ha fler verktyg och skarpare lagstiftning för att kunna bekämpa bedrägerierna.

FÖRSÄKRINGSBEDRÄGERIER, THOMAS BODSTRÖM, LARMTJÄNST, HASSE ARO

I panelen fanns Thomas Bodström, Svante Borg (Försäkringskassan), Johan Pehrson (FP), Jan Granqvist och Mats Löfving från Polisen. Försäkringsbranschen representerades av Länsförsäkringars utredningschef Ann Hassel Tano och Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Bättre samverkan

Mats Galvenius inledde det fullsatta seminariet med att berätta om omfattningen av försäkringsbedrägerier som uppskattningsvis kostar 2-4 miljarder kronor årligen och som blir en allt viktigare inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.

- Vi ser en trend att fler försäkringsbedrägerier blir mer organiserade och begås av kriminella nätverk. Exempel på det är arrangerade trafikolyckor men även livförsäkringsbedrägerier och påhittade personskador kan på sikt bli ett problem, säger Mats Galvenius. 

För att motverka trenden och bekämpa bedrägerierna behöver branschen hjälp att hantera de kriminella nätverken. Panelen var enig om att en bättre samverkan mellan försäkringsbranschen och myndigheter krävs men Ann Hassel Tano framförde även vikten i att branschen har rätt verktyg för att kunna jobba mer effektivt mot bedrägerierna.

Förändra attityder

Försäkringsbedrägerierna begås även av enskilda individer och Mats Galvenius konstaterade, med stöd i en Novus-undersökning från 2013, att allmänheten har en förlåtande attityd till försäkringsbedrägerier. Flest försäkringsbedrägerier begås inom hem-/villa-/ och reseförsäkring samt motorförsäkring.

- Många tror att bedrägerierna enbart drabbar försäkringsbolaget, men konsekvensen blir tyvärr högre premier för de ärliga försäkringstagarna, säger Mats Galvenius.

Att förändra attityder till bedrägerier är därför en viktig del i bekämpningen, något som hela panelen höll med om.

För låga straffsatser

Jan Granqvist, kriminalkommissarie, var en av talarna vid seminariet och konstaterade att antalet anmälda bedrägerier har ökat markant, till runt 120 000 år 2012.

- Vi ser en överflytt från stöldbrott till bedrägerier, säger Jan Granqvist.

För att kunna jobba mer effektivt mot just försäkringsbedrägerier uppmanade han  branschen att stötta med information eftersom Polisen är ovana vid denna typ av bedrägerier. Försäkringsbolagen måste även göra fler polisanmälningar för att Polisen ska kunna se samband med andra brott.

- Försäkringsbolagen är dåliga på att anmäla upptäckta försäkringsbedrägerier eftersom utredningarna sällan leder till åtal. Arbetet känns meningslöst, blir kostsamt och om någon väl åker fast är straffsatserna mycket låga, säger Mats Galvenius.

Branschen efterlyser därför högre straffsatser för att markera att detta är ett brott som inte är accepterat, något som skapade debatt i panelen. Thomas Bodström var negativ mot strängare straffpåföljder och menade att det inte finns någon forskning som visar att högre straff minskar brott. Johan Pehrson höll däremot inte med utan tyckte att högre straff kan vara en förebyggande åtgärd, en åtgärd som behövs i bekämpningen av försäkringsbedrägerier.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här