Gränskontroller för att motverka fordonsbrottslighet

23 september 2013

Mellan den 10 och 13 september medverkade Larmtjänst vid Europols internationella gränskontroll LitCar. Vid kontrollerna hittade man bla en lokal som var fylld med stulna delar från ett 10-tal bilar.

Operation LitcCar arrangerades av Europol och ägde rum i ett flertal länder med syfte att motverka fordonsbrottslighet. Fordonsexperter med representanter från olika länder deltog i operationen och arbetade under veckan i hamnar och vid landsgränser för att kunna identifiera stulna fordon och ligorna bakom dem. Även bilskrotar och bilhandlare kontrollerades. Larmtjänst deltog under Interpol vid de kontroller som ägde rum i Litauen.

- I Litauen hittades bland annat ett slakthus fyllt med delar från ett 10-tal stulna fordon, säger Mats Carlsson på Larmtjänst.

Vid de kontroller som genomfördes under veckan i Europa hittades ett stort antal stulna fordon och fordonsdelar samtidigt som man kunde gripa personer som misstänks ha kopplingar till fordonsbrottslighet. Exempelvis anträffades mer än 50 stulna fordon i Rumäninen och i Tyskland beslagtogs 14 fordon och 22 personer kunde häktas. Europol sammanställer just nu det totala resultatet av operation LitCar.

Under 2012 genomfördes liknande operation och då identifierades totalt 160 stulna fordon, 75 personer häktades samt som vapen och droger beslagtogs.

gränskontroll europol larmtjänst identifieringVid operation LitCar kontrollerades identiteter på fordon.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här