Halvårsstatistik visar att försäkringsbedrägerierna ökar

20 augusti 2013

Första halvåret 2013 avböjde sakförsäkringsbolagen skadeutbetalningar om 263 miljoner kronor. Detta är en ökning med 27 procent jämfört med samma period 2012.

Statistiken kommer från de försäkringbolag som har kundavtal med Larmtjänst och visar att försäkringsbedrägerier följer den generella trenden om ökade bedrägerier i samhället.

- Vi ser tecken på att den organiserade brottsligheten visar ett ökat intresse för försäkringsbedrägerier, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Orsaker till detta skulle kunna vara att risken för upptäckt upplevs vara låg samtidigt som straffsatserna är låga för försäkringsbedrägerier. De som blir lagförda döms oftast bara till dagsböter trots att fängelse finns i straffskalan.

Ökning inom sak- och motorskador

Under första halvåret genomförde sakförsäkringsbolagen totalt 3473 utredningar av misstänkta försäkringsbedrägerier. Utredningarna resulterade i att skador avböjdes till ett värde av 263 miljoner kronor. Störst ökning syns inom sak- och motorskador. Under 2013 avböjdes sakskador till ett värde av 97 miljoner kronor, en ökning med ca 46 % jämfört med samma period 2012. Motorskador avböjdes för ett värde av 83 miljoner kronor, vilket är en ökning med ca 44 %.

- En trend är de arrangerade trafikolyckorna, en typ av försäkringsbedrägeri som ökar kraftigt i hela Europa. Dessa skador hamnar huvudsakligen inom skadeområdet motor, säger Mats Galvenius.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här