Larmtjänst kan spåra stulet gods med märk-DNA

12 juni 2013

Det ökade antalet metallstölder har drabbat vissa branscher hårt och nu börjar allt fler företag använda sig av märk-DNA för att komma till rätta med stölderna. Larmtjänst har inlett ett samarbete med två märkföretag som gör det möjligt att spåra gods som är märkt med mikropunkter. Båda märkföretagen och deras märkprodukter är godkända av polisen.

Märk-DNA är relativt nytt i Sverige men har funnits i Storbritannien sedan 15 år tillbaka och fungerat mycket framgångsrikt. Märkningssättet innebär att man skapar ett DNA-nummer som sedan knyts till en kund. DNA-numret appliceras därefter på gods, exempelvis metaller, och vid stöld kan godset identifieras genom UV-belysning. Idag finns två märkföretag som är godkända och vars märkprodukter är fullt godkänt bevis i en rättslig
process.

- Detta är ett nytt märkningssätt som verkligen är på gång. Jag tror att vi snart kommer se fler branscher som börjar använda det, säger Bosse Andersson på Larmtjänst.

Larmtjänst samarbete med de två märkföretagen innebär att företagen godkänt att Larmtjänst får access till deras databaser i avsikt att kunna göra en snabb sökning på anträffat gods märkt med mikropunkter. På så sätt kommer det att bli möjligt att hjälpa försäkringsbolagen och deras kunder då stulet märkt gods har anträffats.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här