Larmtjänst noterar stöldtrender

29 augusti 2013

Stölderna av BMW X5 och X6 fortsätter att öka. Likaså gäller stölderna av Volkswagen och Mercedes transportbilar. Detta är några av de trender som Larmtjänst uppmärksammat under 2013.

Sedan 2009 har Larmtjänst noterat en markant ökning av stölderna av BMW X-bilar, främst X5 och X6 men även serie 3 och 5. Under 2012 efterlystes totalt 88 bilar av dessa modeller och nu i augusti är antalet efterlysningar redan uppe i 85. Tidigare har Mälardalsregionen och i/runt Stockholm varit mest utsatta men nu syns en klar geografisk förskjutning mot södra Sverige.

- En förklaring kan vara Stockholmspolisens insats "Gunder" som är en satsning mot internationella stöldligor för att komma åt stöldgods på väg ut från Sverige, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Volkswagen och Mercedes transportbilar är ytterligare exempel på stöldbegärliga bilar. Under 2012 efterlystes 91 Volkswagenbilar av modellerna Caravelle, Transporter och Crafter. I augusti 2013 har redan fler än 100 bilar av dessa modeller blivit efterlysta. Merparten av efterlysningarna kommer från ett stråk från Örebro, Östergötland, Jönköping och ner mot Västra Götaland. Även Mercedes transportbilar har under 2013 en märkbar ökning av antalet efterlysta bilar samtidigt som antalet bilar som inte har anträffats också är högt.

- Anledningen till det låga antalet anträffade bilar kan förklaras med att de förs utomlands, ofta österut, säger Torbjörn Serrander.

En positiv trend är det minskade antalet stölder av Honda CR-V. Under 2012 ökade stölderna rejält och Honda Sverige vidtog åtgärder som nu implementeras på Honda CR-V:s modellprogram upp till årsmodell 2012.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här