Ökat antal snöskoterstölder

01 februari 2013

Vintersäsongen är i full gång vilket även ger avtryck på antalet stölder av snöskotrar. En lägesanalys som Larmtjänst har gjort för perioden 1 december 2012 till 22 januari 2013 visar att stölderna av terrängfordon ökar samtidigt som det finns tydliga regionala skillnader.

Mest drabbade av stölder är Dalarna, Norrbotten och Gävleborg.  Dalarna och Norrbotten ligger sedan många år alltid i topp när det gäller skoterstölder. I Norrbotten stals det under granskningsperioden 17 snöskotrar, vilket är lika många som perioden året innan. I Dalarna har 19 snöskotrar rapporterats som stulna vilket är en fördubbling av stölderna. I lägesanalysen framgår det även att stölderna i Gävleborg och Västernorrland ökar markant. Under granskningsperioden stals 12 terrängfordon i Gävleborg och 11 i Västernorrland. Under samma period förra året stals 3 respektive 6 skotrar. Glädjande nog har inte en enda skoter stulits i Västerbotten och i Jämtland har stölderna minskat.
 
I analysen ingår alla efterlysta terrängfordon i länen Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.  Under perioden stals totalt 72 terrängfordon vilket är en ökning med 38 procent jämfört med samma period förra året som hade 52 stölder. Framför allt är det snöskotrar som stjäls.

- En förklaring till det stigande antalet stölder kan vara kopplingar till den organiserade brottsligheten. Under perioden har ett antal dubbelstölder inträffat, och de har utförts på ett mycket professionellt sätt, säger utredningsinspektör Mats Carlsson på Larmtjänst.

Han utesluter inte att snöskotrarna, på samma sätt som många fyrhjulingar, förs utomlands.

- Mycket talar för det eftersom det finns många länder med ett stort uppdämt behov av fritidsfordon/ snöskotrar, säger han.

Det finns ingen anledning att utesluta snöskotrarna från den illegala handeln med fordon. Under 2012 stals ett antal skotermodeller som tidigare inte varit attraktiva att stjäla, exempelvis rena touring och arbetsmaskiner. En indikation på att tjuvarna för skotrarna utomlands är den låga andelen stulna skotrar som anträffas. De skotrar som anträffas hittas oftast i närområdet kring stöldplatsen eller i samma län där de stulits.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här