Polisen ber allmänheten om hjälp med stulna lyxbilar

25 juli 2013

Under de senaste månaderna har dyrare bilar stulits i Skåne. Det är främst BMW i X-serien och Audi med värden över 500 000 som stulits. Polisen ber allmänheten om hjälp med iakttagelser och information.

Bilarna stjäls på olika sätt, dels genom att tjuvarna har nycklar men också med hjälp av speciell utrustning som kan öppna och starta bilarna. Polisen genomför olika insatser tillsammans med försäkringsbranschen och bilföretagen, uppger Stefan Sintéus, chef Länskriminalen i Skåne.

I några av fallen har vi kunnat konstatera att bilarna lämnat över Öresundsbron genom Danmark och ner i Tyskland bara några timmar efter stölden. Stölderna är organiserade så till vida att någon eller några personer boendes i Skåne gör en kartläggning över vem som äger denna typ av bil och var bilarna brukar parkeras. Därefter lämnas uppdragen till personer utanför Sverige som reser hit och stjäl bilarna för att direkt ta dem utomlands eller att de parkeras på undanskymda platser för att sedan transporteras söderut. Polisen har lyckats klara upp några fall och personer har frihetsberövats bl.a. i Malmö och utanför Ystad.

Eftersom Skåne är så nära kontinenten är det oftast försent när Polisen väl får anmälan om stölden. Vi behöver därför allmänhetens hjälp med att inrapportera iakttagelser. Det kan röra sig om personer som rekognoserar inför en stöld eller bilar som står märkligt uppställda. Lika viktigt är alla Ni som äger eller disponerar denna typ av bil. Var extra vaksamma över om ni blir kartlagda inför en förestående stöld.

Skulle ni iaktta något misstänkt eller få annan relevant information hoppas vi att ni kontaktar Polisen och hjälper oss komma tillrätta med problemen. Lättast är att ni kontaktar oss på Polisens nationella telefonnummer 114 14 och talar om att ni har tips att lämna. Är ärendet akut ska ni uppge detta direkt så vi kan skicka resurs till platsen, säger Stefan Sintéus.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här