Så tömmer tjuvarna din bil på några sekunder

13 november 2013

Med hjälp av en störningssändare spelar tjuvarna in koden till bilens fjärrlås. Därefter kan de tömma din bil på värdesaker på enbart några sekunder.

Att tömma parkerade bilar med störningssändare är känt sedan tidigare men nu har tjuvarna börjat använda tekniken i allt större omfattning än tidigare. Med en störningssändare kan de avbryta låsningen av bilen med fjärrkontrollen eller spela in den signal som sker mellan den fjärrstyrda bilnyckeln och bilens låsanordning. Bilägaren märker inget och lämnar bilen i tro om att den är låst. När bilägaren sedan kommer tillbaka är bilen dock tömd på alla värdesaker.

- Lita inte på knapptryckningen. Lyssna så att du hör att det klickar till och känn efter att bilen har gått i lås efter tryckningen på fjärrkontrollen, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

I Lund har ett tiotal bilar vid köpcentret Nova och vid Mobiliaområdet blivit utsatta för brottet. Tjuvarna har haft uppsikt över parkeringsplatserna och sett vilka som lämnat varor i bilarna för att sedan gå tillbaka och fortsätta shoppa. I Köpenhamn avslöjade man nyligen en liga där tjuvarna gick från parkeringsplats till parkeringsplats. De hann med 40- 50 bilar om dagen som tömdes på mobiler, datorer, solglasögon med mera. Fyra personer sitter nu anhållna.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här