Seminarium om trafiksäkerhet

04 september 2013

Den 3 september medverkade Mats Galvenius, vd Larmtjänst, tillsammans med Bilprovningen på Tylösandsseminariet för att lyfta problematiken kring importskadade bilar. Han betonade risker för trafiksäkerheten om man inte kan motverka införseln av direktimporterade bilar med tvivelaktig bakgrund.

Under tre dagar, med avslut idag, arrangerar MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, sitt årliga seminarium för att diskutera trafiksäkerhetsfrågor. I år medverkade Larmtjänst tillsammans med Bilprovningen för berätta hur trafiksäkerheten hotas av skrotade och trafikfarliga bilar som importeras och säljs i Sverige. Vid seminariet betonade Mats Galvenius att konsumenterna själva har huvudansvaret för att kolla bilen innan köp.

- Att köpa en importerad bil innebär en större risk och det är viktigt att man gör vissa egenkontroller. Att enbart googla chassinumret är en enkel kontroll men det finns även tjänster på internet där man kan beställa fordonsrapporter, säger Mats Galvenius,

Morgan Isacsson från Bilprovningen berättade mer om vilka olika kontroller som konsumenten kan göra och vilka tjänster Bilprovningen och andra aktörer erbjuder för att testa bilarna.

Nedan följer en checklista över  kontroller vid köp av importbilar.

  • Googla chassinumret
  • Kontrollera chassinumret på NICB:s hemsida: https://www.nicb.org/theft_and_fraud_awareness/vincheck
  • Beställ en fordonsrapport från Carfax, www.carfax.se Rapporterna innehåller bl.a. information om mätarställning, servicehistoria och uppgifter om tidigare ägare.Gratis kontroll av fordon som varit översvämmade i samband med stormen Sandy går att göra här http://flood.carfax.com/
  • Var observant på priset. Om bilar säljs under listpris finns det anledning att vara extra noga med kontroller.
  • Kontrollera att servicebok finns.
  • Kontrollera antalet nycklar.
  • Om det framgår att bilen reparerats, begär underlag för reperationen.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här