Tjuvar fiskar upp inlämnade bilnycklar

17 september 2013

Under den senaste tiden har flera bilar försvunnit från bilfirmor genom s.k nyckefiskning. Bara under september har ett 20-tal bilar stulits på det sättet.

Larmtjänst ser en markant ökning av antalet bilstölder i samband med nyckelfiskning, d.v.s. tjuvarna fiskar upp bilnycklarna från nyckelinkasten hos bilfirmorna. Senaste stölden inträffade natten mellan den 15-16 september i Borlänge. Då stals det åtta bilar.

- Vi har sett denna typ av stölder tidigare men inte i den här mängden och på så kort tid, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

I början av september stals ytterligare sex bilar från en bilfirma i Linköping, även då genom nyckefiskning. I Uddevalla kom man över två bilar på samma sätt. Några dagar senare, i samband med en poliskontroll i närheten av Halmstad, kunde en av bilarna anträffas och två män gripas.

- Gripandet i Halmstad ger en indikation om att det kan röra sig om utlänska grupperingar som verkar i Sverige, säger Torbjörn Serrander.

Han är bekymrad över stöldtrenden och uppmanar bilfirmorna att se över sina nyckelinkast.

- Se till att ha godkända boxar och att boxarna inte är överfyllda, säger han.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här