Båtmotorstölderna fortsätter att öka

16 juli 2014

Båtmotorstölderna fortsätter att öka i landet. Under 2014 har 1001 båtmotorstölder polisanmälts vilket kan jämföras med 978 stölder samma period 2013. Flest stölder har skett i Stockholms län men nu sprider sig även båtmotorstölderna till andra delar av landet. Det visar den senaste halvårsstatistiken från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Under året har flest båtmotorstölder polisanmälts i Stockholms län och under första kvartalet ökade stölderna med 44 % jämnfört med samma period 2013. Totalt under året har det polisanmälts 315 båtmotorstölder, en ökning med 7 % jämfört med 2013.

- I Stockholm är det vanligt att man tar 3- 4 båtar, flyttar dem till en annan plats och skär sedan av motorerna. Därefter lämnar man kvar båtarna i vattnet, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

I Västra Götaland har det polisanmälts 195 båtmotorstölder, vilket är 12 % färre än under samma period 2013. En förklaring kan vara Båtsamverkan, en brottsförebyggande satsning av Polisen och försäkringsbranschen, som många båtklubbar i länet har anslutit sig till.

Larmtjänst har under året noterat att stölderna spridit sig över hela landet, vilket statistiken bekräftar. I Skåne har det polisanmälts 56 båtmotorstölder, en ökning med 47 % jämfört med 2013. Även Gävleborgs län har en markant ökning av båtmotorstölder. Under året har det polisanmälts 35 båtmotorstölder, en ökning med 500 % jämfört med 2013. Andra län där båtmotorstölderna har ökat är Blekinge och Halland. Ökningen har främst skett i juni månad.

Det brukar vara en topp under försommaren som vanligtvis går ner under sommarmånaderna när båtägarna använder sina båtar mer aktivt, säger Carina Birking.

I Stockholms län brukar båtinbrotten gå upp under sommarmånaderna. Tillgängligheten är en bidragande faktor eftersom det finns många centrala hamnar. För att undvika inbrott bör man därför vara vaksam och tänka på att inte förvara värdesaker i båten när de ligger obevakade.

Är man som båtägare intresserad av Båtsamverkan kan man kontakta den lokala Polisen och be om att få komma i kontakt med den person som är brottsförebyggare.

Statistiken kommer från BRÅ.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här