Stöldliga avslöjad genom spårsändare

11 juni 2014

Stölderna av lyxbilar ökar och stor del försvinner utomlands. Genom att implementera spårsändare i bilarna ökar chansen att bilen hittas. I höstas kunde polisen spränga en lyxbilsliga som härjat i Skåne tack vare spårsändare.

I höstas kunde polisen efter spaning spränga en lyxbilsliga som härjat i Skåne. Tillslaget var möjligt då en av tre nystulna bilar hade en spårsändare som gav utslag. Vid tillslaget hittade polisen tre BMW X5:or och vid husrannsakan fann man föremål från ytterligare sex stulna bilar.

- Tekniken med spårsändare ökar chansen att bilen återfinns och att brott klaras upp, vilket detta ärende visar. Därför skulle det vara bra om försäkringsbolag och tillverkare installerade spårsändare i allt större utsträckning, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

På uppdrag av polisen ombads Larmtjänst undersöka de beslagtagna bilarna för att fastställa hur bilarna stulits. Bilarna var utrustade med ett startspärrsystem och vid stölden hade man programerat in en ny nyckel. På så sätt var det möjligt att starta och köra iväg med bilen.

I våras dömde Tingsrätten de inblandade till två års fängelse och 10 års utvisning för grovstöld, något som överklagades till Hovrätten. Hovrätten har fortfarande inte lämnat besked om någon dom.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här