Vanligare att flera maskiner stjäls vid samma tillfälle

27 mars 2014

Det blir allt vanligare att ett flertal maskiner stjäls vid samma stöldtillfälle. Vid två stölder i mars stal man totalt fyra maskiner och en traktor till ett värde av ca 2,5 miljoner kronor.

Under året har det totalt efterlysts 54 maskiner och traktorer. 38 av dessa är fortfarande borta. Stölderna blir allt mer planerade och det blir vanligare att man stjäl flera maskiner vid samma stöldtillfälle.

- Bara under mars månad har vi två stölder där man totalt stulit fyra maskiner och en traktor, säger utredare Göran Trangius på Larmtjänst.

I december 2013 inträffade en stöld i Vara där man stal fyra jordbrukstraktorer till ett värde av ca 2 miljoner kronor.

- Ofta är maskinerna dyra. I oktober förra året hade vi även en stöld av fyra traktorer i Tomelilla. Varje traktor kostade omkring 1,6 miljoner kronor, säger Göran Trangius.

Under 2013 efterlystes totalt 304 maskiner och traktorer, en ökning med 33 stycken jämfört med 2012. Många maskinstölder skulle dock kunna undvikas. Ofta står de på obevakade platser och har dåliga lås.

- Elektroniskt stöldskydd och bättre lås skulle med säkerhet ge resultat, säger Göran Trangius.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här