Båtsamverkan gör det svårare för båtmotortjuvarna

05 februari 2015

Vid årets båtmässa i Göteborg är Båtsamverkan på plats för att informera om hur man som båtägare kan skydda sig mot båtmotorstölder. I montern visas även nya lås och förstärkt akterspegel som motorlås- och båttillverkare satsat på för att försvåra för tjuven.

Många båtägare har besökt Båtsamverkans monter där polis, försäkringsbolag och Larmtjänst är på plats för att svara på frågor om hur man kan skydda sig mot båtmotortjuven. I montern är det även möjligt att anmäla sitt intresse för båtsamverkan och man blir därefter kontaktad av ansvarig brottsförebyggande polis i området.

I Båtsamverkans monter demonstreras även ett nytt motorlås som nu finns på marknaden. I arbetet med Båtsamverkan har man nämligen varit i kontakt med motorlåstillverkare eftersom man sett att de organiserade ligorna knäcker de godkända låsen som många båtägare använder sig av. Låset har testats av Statens provningsanstalt och blivit godkänt. I samband med det nya låset har man även tagit kontakt med en båttillverkare som förstärkt akterspegeln på alla sina nyare modeller.

- Det här är två brottsförebyggande åtgärder som Båtsamverkan jobbat fram tillsammans med båt- och motorlåstillverkare. Nu hoppas vi självklart att fler tillverkare följer efter, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

Båtsamverkan, som innebär att man tillsammans ser över varandras båtar, har visat på positiva resultat genom minskade båtmotorstölder. Ett exempel är Lysekils kommun där man under 2012 hade 80 båtmotorstölder. När båtsamverkan startades upp 2013 och båtklubbarna i kommunen anslöt sig så minskade stölderna till 38 stycken,  trots att stölderna ökade i resten av Sverige. Under 2014 minskade siffran ytterligare till 12 stölder i kommunen.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här