Hur minskar vi exporten av stöldgods från Sverige?

03 juli 2015

Bilstölderna minskar men andelen bilar som inte återfinns ökar. Majoriteten kan antas ha förts ut ur Sverige. Den gränsöverskridande seriebrottsligheten var något som diskuterades vid Larmtjänsts och SSF Stöldskyddsföreningens seminarium i Almedalen.

Gränsöverskridande brottslighet Paneldebatt med Mats Galvenius (Larmtjänst), Johan Grenfors (Polisen), Johan Pehrson, (f.d. riksdagsledamot, Fp), Anti Avsan (riksdagsledamot, M) och Anne Sundell (Gränspolisen).

Gränsöverskridande seriebrottslighet- hur minskar vi exporten av stöldgods från Sverige? var temat på det seminarium som Larmtjänst och SSF Stöldskyddsföreningen anordnade i Almedalen den 3 juli.

- Bara fyra procent av bostadsinbrotten klaras upp och Polisen uppskattar att 30-50 procent begås av utländska ligor som är mycket välorganiserade, sa Annika Brändström, vd SSF Stöldskyddsföreningen.

Mats Galvenius, vd Larmtjänst, berättade om de trender som Larmtjänst ser inom exempelvis båt- och fordonsbrottsligheten. Bilstölderna minskar men andelen bilar som inte återfinns ökar för varje år. Och det är allt dyrare bilar som försvinner.

- Vi kan nog anta att i stort sett alla stulna bilar som inte återfinns försvinner utomlands. Samma sak är det med båtmotorer, där Sverige sticker ut som ett särskilt drabbat land, sa Mats Galvenius.

Vid seminariet var Johan Grenfors, biträdande NOA-chef vid Polisen, och Anne Sundell, Gränspolisen, på plats för att ge polisens bild av den gränsöverskridande brottsligheten. Johan Grenfors konstaterade att tillgreppsbrotten är en stor del av den organiserade brottsligheten. Han poängterade även att Polisens nya organisation kommer skapa bättre förutsättningar för att jobba med denna typ av brottslighet eftersom det inte finns distriktgränser på samma sätt som tidigare.Även ett internationellt arbete är viktigt.

- Den internationella dimensionen är oerhört viktig. Våra kollegor på andra sidan Östersjön måste också ingripa mot brottslingarna i deras hemländer innan de kommit över med färjan till Sverige, sa Johan Grenfors.

Johan Viktor, tidigare inbrottstjuv, medverkade på seminariet för att ge en bild över hur tjuven tänker. Han lyfte straffsatserna som en viktig del i bekämpningen av denna typ av brottslighet.

- Jag träffade en kille från Ryssland när jag satt i fängelse. Han hade blivit dömd för stöld av 20 dyrare bilar och fått 18 månader för detta i Sverige. Hans kompanjon hade i Tyskland blivit dömt för att ha tagit 4-6 liknande bilar men istället fått 4 års fängelse, sa Johan Viktor.

Seminariet avslutades med en paneldebatt med Anti Avsan (riksdagsledamot, M), Johan Grenfors, Johan Pehrson, (f.d. riksdagsledamot, Fp), Anne Sundell och Mats Galvenius. I panelen hade man hopp på nya polisorganisationen och man var överrens om att även åklagare och domstolar måste vara med på tåget för att motverka den gränsöverskridande seriebrottsligheten.

Se hela seminariet här >>>

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här