Stölder av bildelar ökar

15 december 2015

Samtidigt som stölderna av bilar minskar så ökar stölderna av bilarnas reservdelar. Sedan den första september i år har 404 stölder av bildelar inträffat i enbart Stockholms län.

Stölder av bildelar har ökat markant. Under perioden 1 september – 9 december i år har 404 stölder inträffat i Stockholms län. Det visar statistik från Stockholmspolisen. Stölderna omfattar bl.a. airbags, navigationsenheter, stereo och strålkastare. De mest utsatta områdena har varit Stockholm, Solna, Järfälla, Älvsjö och Täby. De mest drabbade fabrikaten är BMW som har 214 stölder följt av Volkswagen som har 90 stölder.

Under året har även Larmtjänst tagit fram statistik över stölder av bildelar. Vid statistiken har man fokuserat på stölder av tre specifika bildelar; strålkastare, airbags och navigationssystem, då man av erfarenhet vet att komponenterna ofta förekommer vid stöld av bildelar. Under de tre första kvartalen 2015 har 1401 stölder av de utvalda komponenterna inträffat, det är nästa lika många som för hela 2014. Mest utsatt är navigationssystemen. Av de 1401 bildelsstölderna är 569 navigationssystem, 497 strålkastare och 335 airbags. När det gäller navigationssystem är Volkswagen det mest drabbade fabrikatet och har 52 procent av stölderna. Vid stölder av strålkastare är Volvo mest utsatt. 62 procent av stölderna är av det fabrikatet. Vid stölder av airbags toppar BMW listan och står för 51 procent.

Stölderna är även kostsamma och under de tre första kvartalen 2015 uppgick skadekostnaderna för stölderna av de tre utvalda komponenterna till 70,6 miljoner kronor.

- Kostnaderna blir höga eftersom det vid ett inbrott förstörs kablar och annan elektronik som ska repareras, nya delar måste beställas och installationer ska göras, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Reservdelsstölder är tyvärr en typ av brottslighet som har låg prioritet inom rättsväsendet och få personer grips och lagförs. Man vet även att reservdelsstölder är ett brott som domineras av organiserade stöldligor, ofta med internationell koppling.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här