Antalet efterlysta hyrbilar ökar

16 november 2016

Antalet hyrbilar som blir efterlysta har ökat under 2016. Mellan den 1 januari- 16 november har det efterlyst 260 hyrbilar i Sverige. Detta kan jämföras med samma period 2015 då det efterlystes 229 hyrbilar.

Sedan det elektroniska stöldskyddet infördes i slutet av 90-talet har antalet efterlysta bilar minskat. Under 2015 efterlystes omkring 9000 personbilar vilket kan jämföras med för 10 år sedan då omkring 25 000 bilar efterlystes. Bilarna har blivit svårare att stjäla. Under 2016 har dock antalet efterlysta hyrbilar ökat. Mellan den 1 januari- 16 november har 260 hyrbilar blivit efterlysta. Detta kan jämföras med samma period 2015 då 229 hyrbilar blev efterlysta.

Larmtjänst har noterat ökningen under året och även sett att det blivit vanligare att använda sig av falska dokument och körkort.

- Idag är det enklare att komma över falska dokument än att stjäla en bil, säger utredare Mats Carlsson på Larmtjänst. 

I september hyrde en kvinna med slovenskt körkort en Volkswagen Golf Sportkombi på en uthyrningsfirma på Liljeholmen i Stockholm. Några timmar senare hyr samma kvinna ytterligare en bil på Bromma flygplats. Kvinnan använde sig av falska, skickligt gjorda, handlingar och bilarna har inte återlämnats.

Av de hyrbilar som efterlysts under året är 75 fortfarande borta.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här