Hur arbetar vi mot internationella stöldligor?

11 juli 2016

Onsdagen den 6 juli anordnade Larmtjänst och Stöldskyddsföreningen ett seminarium i Almedalen om internationella stöldligor. Bättre tillämpning av straffskalan och ökad samverkan var åtgärder som diskuterades.

Panelen f.v:  Henrik Olsson Lilja, advokat. Petra Stenkula, Polisen. Mats Galvenius, vd Larmtjänst. Anti Avsan, riksdagsledamot (M) Helen Petersson (S).

Stölderna av bildelar ökar dramatiskt och majoriteten av de stulna båtmotorerna och entreprenadmaskinerna försvinner utomlands. Sverige ligger även högt upp i den europiska statistiken över bostadsinbrott. Med låg upptäcksrisk och korta straffpåföljder ses Sverige som en guldgruva för internationella stöldligor.

- Polisen uppskattar att 30-50 procent av bostadsinbrotten begås av utländska ligor, säger Annika Brändström, vd Stöldskyddsföreningen.

Vid seminariets inledning lyfte Mats Galvenius, vd Larmtjänst, hur tryggheten i samhället påverkas av de internationella stöldligornas härjningar. På utsatta orter har det bildats medborgargarden och ibland vidtas icke-polisiära initiativ för att förhindra brottsligheten.

- Även tonen i sociala medier har blivit mer aggressiv. Det är därför viktigt att polisen har resurser och förutsättningar att på ett effektivt sätt bekämpa denna typ av vardagsbrottslighet för att vi ska kunna behålla tilliten i samhället, säger Mats Galvenius.

Panelen som bestod av Anti Avsan (M), Henrik Olsson Lilja, advokat, Helen Petersson (S) och Petra Stenkula, Polisen, höll med om att det är viktigt att bekämpa denna brottslighet.

- Det här är väldig angeläget för alla, inte bara för de som drabbas direkt utan för tryggheten i samhället, säger Anti Avsan.

Henrik Olsson Lilja tyckte att dagens straffskala är tillräcklig men att det kan utnyttjas bättre. Han tyckte även att polisen kan jobba mer effektiv något som Petra Stenkula höll med om till viss del.

– Vi kan säkert jobba effektivare men det är svårt att räcka till alla uppgifter, säger Petra Stenkula.

Petra Stenkula tyckte att mer europeiskt samarbete var en viktig del i arbetet mot de internationella stöldligorna samtidigt som hon ansåg att lagstiftningen kan moderniseras för att vara bättre anpassad efter den nya brottsligheten. Mats Galvenius höll med om att det är ett problem att lagstiftningen inte hänger med.

- Om det sker en stöld av exempelvis en båtmotor som har spårutrustning som innehåller ett sim-kort så krävs det åklagarbeslut för att kunna använda utrustningen eftersom det betraktas som telefonavlyssning, säger Mats Galvenius.

Vid seminariet tog man även upp Tullen som idag inte har något uppdrag att leta efter stöldgods som är på väg ut ur landet eller några befogenheter att söka igenom fordon med misstänkt stöldgods. Att ge Tullen den befogenheten vore en enkel åtgärd i arbetet mot de internationella stöldligorna.

– Det är definitivt en fråga att ta med sig hem och titta på, säger Helen Petersson.

Mats Galvenius lyfte även fram goda polisiära insatser som visat på mycket positiva resultat, exempelvis Båtsamverkan.

- Men det är viktigt att insatserna är uthålliga och att de är nationellt inriktade, säger Mats Galvenius.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här