Paneldiskussion om internationella ligor och traktorstölder

30 juni 2016

Den 29 juni deltog Larmtjänst i ett panelsamtal på Borgeby Fältdagar angående internationella ligor och traktorstölder. Larmtjänst lyfte vikten av förebyggande åtgärder samt möjligheten att kunna identifiera stulet gods.

Omkring 70 procent av de efterlysta maskinerna och traktorerna återfinns aldrig. En orsak till den höga andelen gods som inte återfinns kan förklaras med att mycket försvinner utomlands. Detta diskuterades vid panelsamtalet på Borgeby Fältdagar under onsdagen. I panelen fanns representanter från Länsförsäkringar Skåne, Larmtjänst, Polisen, LRF och JCB Sverige. Polisen konstaterade att det rör sig om organiserade stölder och LRF berättade om att stölderna skapar stor otrygghet på landsbygden.

Per Norström från Larmtjänst lyfte vikten av de förebyggande åtgärderna som stöldskyddsmärkning, immobilizer, spårutrustning och att låsa maskinerna/traktorerna. Han menade att både lantbrukaren och försäkringsbranschen måste ta ett ansvar. Sedan har även Polisen en viktig roll med metodutveckling av förspaning, spaning och utredning.

- Man måste följa hela kedjan från brottet och fram till slutdestinationen som även kan vara utanför Sveriges gränser, säger Per Norström.

Per berättade även om Larmtjänsts godsåterfinnande arbete. Larmtjänst har en sökbar databas över efterlysta traktorer/maskiner. Den innehåller data från Vägtrafiksregistret men även stölder av oregistrerade fordon som kommer in från försäkringsbolagen. Larmtjänst bearbetar informationen och exponerar sedan den på sin hemsida och i sociala medier.

- Det är därför även viktigt att ha koll på maskinens/traktorns identitet. Annars går det varken att efterlysa godset vid stöld eller identifiera godset om det återfinns, säger Per Norström.

Polisen berättade att man under de senaste månaderna blivit bättre på brottssamordning och att de självklart har ett ansvar att göra något åt stöldproblemet. Samarbeta med andra intresseorganisationer är viktigt för att kunna jobba effektiv, något som de andra i panelen höll med om.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här