Stölder av motorbåtar

16 november 2016

Mellan den 1 januari – 31 oktober har det polisanmälts 1260 stulna motorbåtar. Detta är en ökning jämfört med samma period 2015 då det polisanmäldes 1092 motorbåtar. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Precis som stölderna av båtmotorer har stölderna av motorbåtar ökat. I år har det polisanmälts 1260 stulna motorbåtar, vilket är en ökning med 168 båtar jämfört med samma period förra året. Störst har ökningen varit i april, maj, augusti och oktober. I oktober fördubbladets antalet stölder vilket skulle kunna förklaras med det fina höstvädret som förlängde båtsäsongen.

 Diagrammet visar antalet polisanmälda stulna motorbåtar. Källa: Brå. 

Att stölderna av motorbåtar ökar samtidigt som stölderna av båtmotorer ökar kan hänga ihop eftersom ett vanligt tillvägagångssätt för att stjäla en motor är att först flytta båten.

- Statistiken för stöld av motorbåtar kan därför vara något missvisande eftersom detta anmäls som stöld av båt trots att tjuvarna främst varit ute efter motorn. Ganska ofta så hittar man faktiskt den stulna båten fast utan motorn, säger Carina Birking på Larmtjänst.

Flest polisanmälda stölder har ägt rum i polisregion Stockholm, Syd och Väst. I region Väst har polisanmälningarna ökat med nästan 100 anmälningar.

- I Västra Götaland hade man flera stölder under våren, däribland fem båtar som senare anträffades i Holland, säger Carina Birking.

Under hösten har man även haft flera ärenden med stulna båtar i Malmöområdet som anträffats i Danmark.

stulna motorbåtar Polisanmälda stulna motorbåtar under jan-okt fördelade på polisregion. 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här