Båtmotorstölderna ökade med 57 procent första kvartalet

10 april 2017

Under första kvartalet 2017 ökade antalet båtmotorstölder med 57 procent jämfört med samma period 2016. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Under första kvartalet har antalet båtmotorstölder ökat kraftigt jämfört med samma period 2016. Under året har 496 båtmotorstölder polisanmälts vilket kan jämföras med första kvartalet 2016 då 315 stulna motorer anmäldes.

- Vi har sett en ny brottstrend där man i större utsträckning ha börjat ta från vinterförvaringen. Det kan exempelvis vara från båtuppställningsplatser och sjöbodar, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

I mitten av mars ägde ett inbrott rum hos en båthandlare i Karlshamn. Då kom man över ett 20-tal motorer samt två vattenskotrar.

Anmärkningsvärt är att man i större utsträckning ha börjat stjäla stora nya motorer, mellan 100- och 300 hk. Stölderna av dessa motorer kräver mer logistik och motorerna har höga värden. En nyare motor med 300 hk är värd omkring 300 000 kronor.

Flest stölder av båtmotorer sker i polisregion Stockholm. Under första kvartalet har 243 stölder av båtmotorer anmälts, en ökning med 80 procent jämfört med samma period 2016. I polisregion Väst och Syd har stölderna också ökat under perioden. I Väst har det polisanmälts 107 stölder och i Syd 60 stölder.

Statistiken visar stölderna under första kvartalet. 

Under våren kommer det nationella ansvaret för Båtsamverkan gå över till Polisregion Stockholm. Ansvaret har tidigare legat på polisregion Väst.

Tips för att minska risken för stöld:

  • Gå med i Båtsamverkan
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad!
  • Använda bra godkända lås
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här