Efterlysta entreprenadmaskiner och traktorer ökar med 12 procent

10 februari 2015

Antalet efterlysta entreprenadmaskiner och traktorer ökar. Under 2014 efterlystes totalt 340 entreprenadmaskiner och traktorer i Sverige. Detta är en ökning med 12 procent jämfört med 2013 då 304 maskiner och traktorer efterlystes. Det visar en rapport som Larmtjänst idag publicerar.

Diagrammet visar antalet efterlysta och ej avlysta entreprenadmaskiner och traktorer under 2014 och 2013.

Fler entreprenadmaskiner och traktorer blir efterlysta, det visar statistik från Larmtjänst. Under 2014 efterlystes totalt 340 maskiner och traktorer i Sverige, en ökning med 12 procent jämfört med 2013.

- Det är en kombination av det höga värde på godset samtidigt som entreprenadmaskiner och traktorer generellt saknar bra lås och elektroniskt stöldskydd. Det gör dem förstås lätta att stjäla, säger utredare Göran Trangius på Larmtjänst.

Andelen maskiner och traktorer som inte har återfunnits är hög. Under 2014 återfanns enbart 109 maskiner/traktorer, vilket är 32 procent. En förklaring till det låga antalet återfunnet gods är att mycket försvinner utomlands.

- Sedan är en stor del av stöldgodset även oregistrerat. Det innebär att det är svårare att spåra och därmed få reda på vart det tar vägen och vad som händer med det, säger Göran Trangius.

Mest utsatt för stölderna är storstadsregionerna. I Stockholms län gjordes 90 efterlysningar. I länen Västra Götaland och Skåne, som har bra geografiska lägen för att snabbt fraktas utomlands, gjordes 81 respektive 62 efterlysningar.

Fördelat på maskintyp är det främst traktorer som stjäls. Under 2014 har man vid ett flertal tillfällen gjort inbrott och stulit flera traktorer vid samma tillfällen, något som tyder på organiserade ligor.

- Det krävs mycket logistik vid sådana stölder. Exempelvis måste man ha större lastbilar för att kunna transportera traktorerna, säger Göran Trangius.

Under året har det även efterlysts 43 bandburna grävmaskiner, ofta minigrävare. Dessa är enklare att transportera och därmed lättare att stjäla.

Läs rapporten här >>>


Kontakt: Åsa Sönnerby, kommunikatör, tele: 08- 522 784 39

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här