Försäkringsbolagen – så här stjäls flest bilar

09 juni 2015

Det mest förekommande stöldsättet för personbilar är att bilens egen nyckel har använts. 73 procent av de stulna bilarna som efterlystes åren 2013-2014 av årsmodell 2009 och nyare blev stulna med nyckel. Det visar en studie som Larmtjänst idag presenterar.

I slutet av 90-talet infördes krav om elektroniskt stöldskydd på personbilar vilket har gjort det svårare för biltjuvarna. Bilstölderna har minskat men det stjäls ändå omkring 10 000 bilar varje år. Enligt en studie som Larmtjänst genomfört på bilar som efterlysts åren 2013-2014 (av årsmodell 2009 eller nyare) har majoriteten, 73 procent, stulits med bilens egen nyckel. Tjuvarna kan ha kommit över nycklarna på olika sätt exempelvis genom fickstölder, inbrott i bostad, nyckelfiske på bilfirmor eller att man klippt upp klädskåp på träningsanläggningar.

- Som bilägare är det därför viktigt att ha koll på sina bilnycklar och förvara dem på en säker plats, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Genom nycklarna slipper tjuvarna göra åverkan på bilen och de kan med nycklarna lätt genomföra stölden, köra iväg och snabbt ta sig ut ur landet.

- I april hade vi ett inbrott i en bostad där man stulit bilnycklarna till en BMW M6:a. Den bilen hittades nyligen i Nordafrika, säger Torbjörn Serrander.

I studien ingick total 2890 efterlysta bilar och i 19 procent av fallen är stöldsättet okänt vilket oftast kan förklaras med att bilen inte har återfunnits. Studien visar även att manipulering av stöldskyddet förekommer, men inte i den utsträckning som ofta målas upp. Av de 2890 bilarna är det endast i 81 fall där det kan dokumenteras att det skett en manipulation av det elektroniska stöldskyddet. Samtliga dessa fall gäller fabrikat där Larmtjänst sedan tidigare konstaterat att det är möjligt att kringgå det elektroniska stöldskyddet. Man kan även anta att det förekommit manipulation av det elektroniska stöldskyddet på en del av de bilar som fortfarande inte har återfunnits.

- Många av fabrikaten på listan över bilar som inte återfunnits stämmer in på listan över kända fabrikat för manipulation, säger Torbjörn Serrander.

Att tänka på:

Tips till bilägaren

  • Ha koll på dina bilnycklar!
  • Är du på träningsanläggningar eller simhallar- använd de bevakade värdeskåpen vid receptionen.
  • Förvara inte dina bilnycklar precis innanför dörren i din bostad.

Tänk även på att:

  • Spårsändare ökar möjligheten att bilen återfinns.
  • Rattkrycka försvårar för tjuven.
  • Har du garage- använd det!
  • Parkera din bil på en väl upplyst plats.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här