Bildelar fortsätter vara attraktiva för tjuven

26 april 2017

Antalet stölder av bildelar fortsätter att ligga högt. Under första kvartalet har det inträffat 1071 stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare (xenon). Skadekostnaderna för perioden uppgår till drygt 64 miljoner kronor.

Stölderna av bildelar ökade dramatiskt under 2016 och antalet stölder fortsätter att ligga högt även under 2017. Under första kvartalet har 1071 stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Detta kan jämföras med samma period 2016 då det inträffade 1124 stöldtillfällen.

- Vi hade en dramatisk ökning av antalet bildelsstölder under första kvartalet 2016 och för 2017 ligger vi kvar på samma nivåer, säger utredare Torbjörn Serrander, på Larmtjänst.

bildelar kvartal 1

Diagrammet visar antalet stöldtilfällen fördelat över månader. 

Skadekostnaderna för perioden har redan uppgått till drygt 64 miljoner kronor och detta gäller enbart för de tre utvalda komponenterna navigationsenheter, airbags och xenonljus.

Mest drabbade av stölderna är Stockholms län där det inträffat 534 stöldtillfällen under perioden. Detta kan jämföras med samma period 2016 då det inträffade 708 stöldtillfällen.

- Stockholms län fortsätter att dominera antalet stölder, men vi kan ändå se en minskning av stölderna i Stockholmsområdet jämfört med 2016. Detta kan förklaras med ett framgångsrikt arbete av Polisen i Stockholm för att motverka dessa stölder, säger Torbjörn Serrander.

Andra drabbade län är Skåne med 198 stöldtillfällen och Västra Götaland med 159 stölder.

BMW, Mercedes, Volvo och Volkswagen fortsätter vara de mest stöldutsatta fabrikaten. BMW har drabbats av 611 stöldtillfällen, Mercedes av 81 stöldtillfällen, Volvo av 91 stöldtillfällen och VW av 137 stöldtillfällen. Ett fabrikat vars stölder börjat öka är Audi som drabbats av 46 stöldtillfällen vilket kan jämföras med 2016 då fabrikatet totalt under året drabbades av 64 stölder.

Tips till bilägaren:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Statistiken är baserad på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden. 

Kontakt: Åsa Sönnerby, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.sonnerby@larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här