Antalet efterlysta personbilar fortsätter minska

14 februari 2018

Antalet efterlysta personbilar i Sverige fortsätter att minska. Under 2017 efterlystes 8 261 bilar vilket är en minskning jämfört med 2016 då 8 442 bilar efterlystes. Andelen bilar som inte återfinns har ökat och utgjorde under föregående år 21 procent av de efterlysta bilarna. Det visar rapporten Efterlysta fordon som Larmtjänst idag publicerar.

Antalet efterlysta bilar har minskat sedan det elektroniska stöldskyddet infördes i slutet av 1990- talet. Under 2017 efterlystes 8 261 personbilar i Sverige, en minskning med 181 bilar jämfört med föregående år.

totalt antal bilar

Volvo, Volkswagen och Audi är de fabrikat som oftast blir efterlysta i Sverige. Vad gäller bilar av nyare årsmodeller är det däremot främst Volkswagen, Audi och Mercedes och som blir efterlysta.

                     10 mest efterlysta bilfabrikaten i Sverige 2017

10 mest efterlysta fabrikaten

ej avlysta bilar

Andelen bilar som inte återfinns har stigit markant över tid och utgör nu nästan 21 procent av de efterlysta bilarna

- Vi kan anta att fler bilar förs ut ur landet och att det är anledningen till att färre bilar återfinns. Det ligger i linje med vår erfarenhet att internationella stöldligor ligger bakom allt fler bilstölder, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

Efterlysta Lastbilar och släpvagnar minskar

Rapporten visar även att antalet efterlysta lastbilar och släpvagnar minskar. Under 2017 efterlystes 1 214 lastbilar vilket är 46 färre än föregående år. Volkswagen är det fabrikat som efterlystes mest följt av Mercedes och Renault.

Under året efterlystes 2 297 släpvagnar, vilket är en minskning med 5 procent jämfört med föregående år.

Antalet efterlysta motorcyklar och mopeder har sjunkit med 11 procent och uppgick under 2017 till 5 071 stycken. Antalet återfunna motorcyklar och mopeder ökade under 2017 till 67 procent av det efterlysta antalet vilket kan jämföras med år 2016 då 58 procent återfanns. Yamaha och Honda är de motorcykelfabrikat som oftast blir efterlysta medan Baotian och Yamaha är de mopedmärken som har flest efterlysningar.

Efterlysta fordon 2017

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet