Tillbaka

Vägsamverkan- samverkansprojekt för att minska transportstölder och öka tryggheten på vägarna

12 oktober 2021
Vägsamverkan är ett samverkansprojekt mellan Larmtjänst, Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Polisen för att förebygga brottslighet och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna.

Målet med Vägsamverkan är att minska brottsligheten och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna. För att lyckas med detta är ökad uppmärksamhet och iakttagelse från de som vistas ute på vägarna, många gånger yrkeschaufförer men även allmänheten, avgörande för polisen. Projektet Vägsamverkan bygger på samma koncept som Båt- och Grannsamverkan.

- Erfarenheterna från Båtsamverkan och Grannsamverkan är att vi får mycket större genomslag i det brottsförebyggande arbetet när Polisen arbetar i nära dialog med allmänhet, brottsutsatta branscher och ideella krafter. Vi tror att Vägsamverkan kan få en stor betydelse när det gäller att lyfta problematiken med transportstölder och bidra till att identifiera trygghetsskapande åtgärder, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.


Under 2023 gjordes 906 polisanmälningar om transportstölder. Dock finns det ett mörkertal bland dessa siffror. Mörkertalet kan bl.a. bero på att utländska chaufförer som drabbas varken talar engelska eller svenska och därför ej tar kontakt med Polisen. En annan anledning kan vara att chaufförer och/eller åkerier i vissa fall kan känna att en anmälan ”inte leder någonvart”.

Maskinentreprenörernas medlemmar,  som tillhandahåller entreprenadmaskiner, skogsmaskiner, snöröjning, etc, rör sig ofta  längs vägarna både när de transporterar sina maskiner och när de arbetar längs vägarna (vägbyggen, snöröjning, etc.). De är utsatta för omfattande stölder - främst dieselstölder, stölder av maskiner och stölder av verktyg/utrustning. När det gäller dieselstölder är det antagligen samma ligor som riktar in sig både på lastbilar/åkerier och maskinentreprenörer.

Vägsamverkans tipstelefon

I mars 2022 lanserade Vägsamverkan en tipstelefon vars tipsnummer är 020–315 315 och är bevakat dygnet runt. Tipsen tas emot av ett bevakningsföretag som omgående registrerar tipset hos polisen. Man kan välja om man vill lämna sina kontaktuppgifter eller vara helt anonym. Exempel på tips som kan ringas in till Vägsamverkans tipstelefon skulle kunna vara att obehöriga personer rör sig bland uppställda långtradare på rastplatser, fordon som misstänks transportera stöldgods eller försök till stöld ur fordon. Är det ett pågående brott är det viktigt att alltid ringa 112.

- Genom att lansera en tipstelefon där man enkelt kan ringa in sina iakttagelser som sedan vidarebefordras till polisen så hoppas vi kunna få in fler tips som kan vara avgörande för att förebygga brott på vägarna, säger Mats Galvenius vd på Larmtjänst.

 

 

 

Podd om Vägsamverkan

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet