Klockor
07 maj 2024Andrahandsmarknaden består tyvärr av en hel del stöldgods och sedan 2003 gäller nya bestämmelser när det gäller att handla i “god tro”. Om du medvetet eller omedvetet köper en vara som visar sig vara stulen, kan du bli tvungen att lämna tillbaka varan till den ursprungliga ägaren utan att få några pengar tillbaka.
För att undvika att köpa en stulen klocka ska du därför tänka på följande:
- Klockans identitet: Kontrollera inköpshandlingar, certifikat och servicehistorik mot butik/inköpsställe.
- Klockregister: Gör en sökning i Larmtjänst klockregister över stulna och borttappade klockor. Du kan även ringa Larmtjänst och göra en fördjupad sökning.
- Polisen: Gör en kontroll hos Polisen att den inte är stulen.
- Betala säkert: Använd sajternas säkra betalningsalternativ och betala aldrig i förskott.
- Bedöm situationen: Fokusera på situationen snarare än personen. Om säljaren har orimligt bråttom eller inte vill visa var hen bor, bör du vara vaksam.
- Visa legitimation: När du köper från en privatperson, be om att få se legitimation. Detta hjälper dig att känna dig trygg i köpet.
- Serienummer: Tyvärr finns det ingen nationell standard på uppbyggnaden av serienummer på klockor. Kontrollera därför med tillverkaren.
- Lita på din instinkt: Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, bör du vara försiktig. Var skeptisk om priset är avsevärt lägre än marknadsvärdet.
Nedan kan du ställa frågor om specifik klocka. Vänligen fyll i unik märkning för att vi ska kunna hjälpa till med identifiering.