Stölder av bilar med nyckellösa system

04 oktober 2018

Sedan det elektroniska stöldskyddet infördes i slutet av 90-talet har antalet stölder av personbilar minskat. Däremot ser Larmtjänst en ökning av antalet stölder där man genom avancerad teknik manipulerar systemen i bilar med nyckellösa system.

Sedan man införde det elektroniska stöldskyddet i personbilar har bilarna blivit svårare att stjäla vilket lett till att antalet bilstölder succesivt har minskat. Under 2017 efterlystes 8261 bilar vilket kan jämföras med för 10 år sedan då det efterlystes ca 24 000 bilar.

- Bilarna är svårare att stjäla och de äldre, mer lättstulna bilarna, fasas ut ur bilparken, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

Under det senaste året har Larmtjänst dock märkt en ökning av stölder av bilar med nyckellösa system. Genom avancerad teknik kan man manipulera elektroniken och förlänga signalen i nyckel till bilen och därmed låsa upp eftersom systemet uppfattar det som att nyckeln är i närheten.

- Ofta förvarar bilägaren sin bilnyckel innanför entrédörren. På natten kommer tjuven som smyger sig upp till entrédörren med sin utrustning, fångar upp och förlänger signalen i nyckeln och kan på så vis låsa upp bilen, säger Niclas.

relästölder av bilar

I vissa fall blir hela bilen stulen och i andra fall stjäl man bildelar eller värdefulla saker som finns i bilen, exempelvis verktyg.

- Det är internationella organiserade ligor som opererar och bilarna eller bildelarna försvinner snabbt ut ur landet, säger Niclas.

Tips på hur du kan skydda dig

  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
  • Förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen.
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här