;

Bilbränder

Under 2017 genomförde försäkringsbranschen en branschgemensam kontrollaktivitet som rör bilbränder. Försäkringsbolagen har under perioden 1 januari- 31 december gjort 469 utredningar av bilbränder och (52) procent av dessa har visat sig vara försök till försäkringsbedrägeri.

Bilbränder försäkringsbedrägeri

Varje år anmäls 6 000–7 000 bränder i personbilar till försäkringsbolagen. Bilbränder är kostsamma skador som årligen kostar försäkringsbranschen 150–200 miljoner kronor. Under 2017 har försäkringsbranschen lagt extra resurser på att utreda om försäkringsbedrägerier är en vanlig orsak till bilbränder.

- Bränderna skapar otrygghet i samhället. Försäkringsbranschen vill ta sitt ansvar och utreda om försäkringsbedrägerier är en vanlig orsak till bilbränder, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Försäkringsbolagen har i anslutning till kontrollaktiviteten gjort en fördjupad bedrägeriutredning av 469 bilbränder, dvs. ungefär 7 procent av de anmälda skadorna.

Utredningarna har resulterat i att försäkringsbolagen har beslutat att inte betala ut ersättning för 245 bilbränder (motsvarande 52 procent av de utredda bilbränderna) till ett uppskattat värde av 12,5 miljoner kronor eftersom de har bedömts vara försök till försäkringsbedrägeri. I många fall har försäkringstagaren även polisanmälts för försök till bedrägeri.

Kontrollaktiviteten visar att det finns ett betydande problem med försäkringsbedrägerier som orsak bakom bilbränder. Försäkringsbranschen kommer därför att fortsätta arbeta aktivt för att förhindra denna typ av bedrägerier.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.