Tillbaka

Tänk på det här när du ska hyra ut din husbil eller husvagn

09 juni 2020
Att hyra ut din husbil är ett sätt att dela glädjen med andra äventyrslystna människor. Men innan du sätter upp en annons och välkomnar hyresgäster, finns det några viktiga saker att tänka på.

  1. Förstå din privatförsäkring: I regel tillåter inte privatförsäkringen uthyrning av din husbil, om det inte är för en enstaka gång till vänner och bekanta. Om du planerar att hyra ut via annonser behöver du en särskild försäkring.
  2. Kontakta ditt försäkringsbolag: Innan du börjar hyra ut, kontrollera med ditt försäkringsbolag hur din försäkring täcker eventuella skador när bilen är uthyrd. Diskutera även hur ofta bilen kommer att hyras ut och om du annonserar den till allmänheten. Be om att få ett skriftligt godkännande från försäkringsbolaget.
  3. Risker med privatförsäkring: En privat försäkring täcker i regel inte skador som inträffar när fordonet är uthyrt. Du riskerar att få en minskad ersättning eller ingen ersättning alls om något händer under uthyrningen.
  4. Noggrann dokumentation: Notera telefonnummer, adress och andra relevanta uppgifter från personen som hyr bilen. Se även till att se legitimation för att undvika obehagliga överraskningar.
  5. Återlämnande av fordonet: Om fordonet inte återlämnas av någon anledning täcks inte heller skadan av stöldförsäkringsskyddet. Du har frivilligt lämnat ifrån dig både bil och nycklar.
  6. Finansiering och uthyrning: Om du har lån på fordonet, får du inte hyra ut det. Om du lånar pengar för att investera i en husbil eller husvagn blir fordonet kreditspärrat. Det innebär att finansbolaget har fordonet som säkerhet för krediten. Kontakta finansbolaget och få godkännande för uthyrning. Informera dem om omfattningen av uthyrningen och vilken typ av försäkring som gäller. De flesta finansbolag har samma regler, och i de allmänna villkoren anges att uthyrning av fordonet inte är tillåtet.
  7. Yrkesmässig uthyrning: Om du planerar att hyra ut din husbil yrkesmässigt krävs tillstånd av Transportstyrelsen enligt lag om biluthyrning SFS 1998:492. Bilen ska vara registrerad som uthyrningsbil och kontrollbesiktigas varje år.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du tryggt och ansvarsfullt hyra ut din husbil och dela äventyret med andra resenärer.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet