Larmtjänstpodden
Prenumerera på podden genom ITunes eller annan podd-app.
Avsnitten finns även att lyssna på Soundcloud .
Avsnitt 42: Stölderna av maskiner och traktorer ökar
Maskiner och traktorer är både stora och otympliga ändå stjäls dessa på löpande band. Tyvärr är det få som kommer tillbaka till sin ägare. Hur är det möjligt? Varför ökar stölderna? Och vart tar godset vägen?
Gäst Peter Sundman
Avsnitt 41: Brott och straffpåföljder
Stöldligorna dammsuger Sverige på bilar, båtmotorer, maskiner och annat dyrbart gods. Uppklarande procenten på dessa brott är låg men ibland grips faktiskt gärningsmännen och döms i våra domstolar. Trots att straffskalan är ändamålsenlig så tillämpar domstolarna ofta den lägre delen av straffskalan. Varför är det så?
Gäster: Marie Wallin,jurist & tidigare åklagare. Mats Galvenius, vd Larmtjänst.
Avsnitt 40: Bedrägerier på köp- och säljsajter
Bedrägerierna på nätet ökar. Samtidigt dyker även allt fler digitala marknadsplatser upp vilket öppnar upp för ÄNNU fler bedragare- tillfället gör tjuven som man brukar säga. Hur arbetar man mot dessa bedrägerier? Och vad ska man tänka på som köpare för att inte bli lurad?
Gäst: Thomas Bäcker, Trygghets- och säkerhetskonsult.
Avsnitt 39: Spårsändare och gps:er- vad behöver man egentligen?
Hur fungerar egentligen en spårsändare? Hur säker kan man känna sig om man införskaffar sig detta komplement till sina stöldbegärliga saker?
Gäst: Niclas Antonsson, Larmtjänst. Programledare: Åsa Lundin, Larmtjänst
Avsnitt 38: Fraud investigation- hur utreder man utomlands?
Skiljer sig försäkringsbedrägerierna åt beroende på land? I Sverige är sk påplussningsbedrägerier mest vanligt men hur ser det ut i exempelvis Australien? Vilken typ av bedrägerier är vanligt där?
Gäster: Suzanna Holmqvist, utredare Australien. Ann Hassel Tano, utredningschef Länsförsäkringar.
Avsnitt 37: Stöldvåg av Teslabilar
Under sommaren och början av hösten har det varit en stöldvåg av Teslabilar. Hur många har efterlysts? Varför är dessa bilar plötsligt så attraktiva för tjuven? Och hur är det ens möjligt att stjäla dessa högteknologiska bilar?
Gäst: Torbjörn Serrander, Larmtjänst
Avsnitt 36: Stölder av terrängfordon
Under första kvartalet 2019 har Larmtjänst sett en uppgång av antalet efterlysta terrängfordon. Dock är detta en fordonstyp som har låg anträffadeprocent. Varför ökar dessa stölder nu? Går det att skydda sig?
Gäst Mats Carlsson, Larmtjänst
Avsnitt 35: Ligor som begår brott mot äldre
Inom polisen finns Circagruppen som specialiserat sig på att utreda brott som drabbar äldre. För tyvärr finns det ligor som fokuserar sig på att begå brott mot just denna målgrupp. Håkan Carlsson, chef på Circagruppen berättar om de vanligaste åldringsbrotten, vikten av att anmäla om man blivit utsatt och om det stora mörkertalet bland anmälningarna.
Avsnitt 34: Var priset för bra för att vara sant? Har du köpt en stulen bil?
Har du funderat på att importera en bil till Sverige? Vid import måste du vara försiktig för att inte riskera att köpa en falsk bil- kan bli en mycket dyr affär!
Gäst: Niclas Antonsson, utredare Larmtjänst. Programledre: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 33: Båtsäsongen är här - men akta dig för tjuven!
Solen skiner och våren är här, något som innebär sjösättning och att båtsäsongen drar igång. Tyvärr innebär detta också en ökning av antalet stölder av båtmotorer. Vilka ligger bakom stölderna? Vart tar godset vägen och vad ska man tänka på för att minska risken av bli av med sin motor?
Gäst: Carina Birking, utredare Larmtjänst. Programledre: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 32: Även brunna hus kan tala
Huset brann , men vad var det som hände egentligen? Vid en brand förstörs en hel del, kanske brinner hela huset ner. Är det då möjligt att ändå veta efteråt vad som skett?
Gäst: Magnus Andersson, kriminaltekniker Larmtjänst Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 31: Stölder av Toyotabilar och övriga bilstölder
Hur många bilar blir efterlysta varje år? Finns det fabrikat som är extra utsatta? Vad är de vanligaste stöldsätten och vad kan man göra för att skydda sig mot bilstölder? Varför stjäls det så många Toyotabilar just nu?
Gäst: Torbjörn Serrander, Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby
Avsnitt 30: Dyra klockor som betalmedel i undre världen
Penningtvättslagen har gjort det svårare för kriminella att omvandla svarta kontanter till legala, sk vita pengar. Nu verkar det dock som klockor blivit det nya betalmedlet för att tvätta sina pengar.
Programledare: Åsa Sönnerby
Gäst Peter Sundman, utredare Larmtjänst
Avsnitt 29: Vem begår försäkringsbedrägeri?
Vem begår försäkringsbedrägeri? Vilket är det vanligaste bedrägeriet? Vad är straffet för försäkringsbedrägeri?
Gäst: Mats Galvenius, vd Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 28: Hur stoppar vi de internationella stöldligorna och bedrägeribrotten?
De internationella stöldligorna beräknas ligga bakom närmare hälften av alla bostadsinbrott. Bedrägerierna ökar kraftigt och det anmäls drygt 200 000 bedrägerier per år. Vad har dessa stöldbrott och bedrägeribrott gemensamt och hur ska de motverkas på ett effektivt sätt?
Gäst: Fredrik Reinfeldt, ordf, Trygghetskommissionen (fd. statdsminister)
Avsnitt 27: Cyberrisker och cyberattacker
Id-kapningar, utpressningsvirus, överbelastningsattacker och skadlig kod. I vårt uppkopplade och allt mer digitaliserade samhälle ökar risken att drabbas av IT attacker och cyberangrepp. Hur kan man skydda sig? Och vad är en cyberförsäkring?
Programledare: Åsa Sönnerby
Gäst: Pär Karlsson, expert cyberrisker
Avsnitt 26:
Bagaget som var fyllt med dyra smycken och elektronik försvann på resan. Den akuta operationen efter en trafikolycka utomlands visade sig vara en sedan länge planerad skönhetsoperation.
Programledare Åsa Sönnerby
Gäster: Ann Hassel Tano, utredningschef på Länsförsäkringar. Per Norström, utredare på Larmtjänst.
Avsnitt 25: Reläattacker på nyckellösa system
Under det senaste året har Larmtjänst dock märkt en ökning av stölder av bilar med nyckellösa system, så kallade reläattacker. Vad innebär det? Hur går det till? Och är det möjligt att skydda sig mot denna typ av stölder?
Programledare: Åsa Sönnerby
Gäst: Torbjörn Serrander, expert på fordonsbrottslighet och utredare på Larmtjänst.
Avsnitt 24: Bilrån
Efter införandet av det elektroniska stöldskyddet så har bilarna blivit allt svårare att stjäla. Tyvärr har det medfört att en del biltjuvar använder sig av våld och rånar sig till bilen. Inte sällan är det vapen inblandade.
Programledare: Åsa Sönnerby
Gäst: Mats Carlsson, utredare Larmtjänst.
Avsnitt 23: Hur ska säkerheten och tryggheten öka i människors vardag?
Hur ska vi få människor att känna sig trygga i vardagen? Hur ser brottsutvecklingen egentligen ut och varför fungerar inte nuvarande brottsbekämpning? Är det polisens problem att lösa eller är det fler aktörer som måste agera?
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Gäst: Fredrik Reinfeldt, fd stadsminister, idag ordf. i Trygghetskommissionen
Arbogafallet: Ond bråd död och grovt försäkringsbedrägeri
Det har skrivits kilometer om Arbogafallet eller de så kallade sommarstugemorden. I detta avsnitt av Larmtjänstpodden får du lyssna på Mårten Sällström och Gunilla Andrén som är utredare på If Försäkring.
Allt börjar med att Johanna Möller vill få ut ersättning på sin avlidna makes livförsäkring kort efter dödsfallet och hur det tänder röd flagg hos försäkringsbolaget som börjar göra efterforskningar kring dödsfallet. Utredarna berättar detaljerat om hur de går till väga för att samla fakta kring ärendet.
Många intressanta detaljer bidrar till att lägga pusslet om de fasansfulla händelserna i sommarstugan utanför Arboga – både i juni 2015 och i augusti 2016.
Programledare: Ulrica Loeb
Hur jobbar Tullen med stöldgods och gränsöverskridande brottslighet?
Varje år försvinner stulet gods för uppskattningsvis 1-2 miljarder kronor över Sveriges gränser. En stor del stjäls av organiserade internationella stöldligor som många gånger kan arbeta ostört. De internationella stöldligorna ser Sverige som ett smörgåsbord för stölder av lyxbilar, bildelar, entreprenad- och jordbruksmaskiner, båtmotorer, handverktyg, robotgräsklippare och annat gods.
Vi pratar med Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket och Per Norström, utredare, Larmtjänst om stöldgods och gränsöverskridande brottslighet.
Programledare: Ulrica Loeb
Bedrägerier bakom många bilbränder - avsnitt 19
Vi följer upp kontrollaktiviteten kring bilbränder. Hur många bilbränder är ett bedrägeri? Varför bränner man bilar och hur tänder man på en bil?
Gäst: Mats Galvenius, vd Larmtjänst
Programledare: Ulrica Loeb
Lyssna här >>>
Avsnitt 18: Stöldgods som lämnar Sverige-gränsöverskridande brottslighet
Varje år försvinner stulet gods för hundratals miljoner över Sveriges gränser. En stor del av detta stjäls av organiserade internationella stöldligor som många gånger kan arbeta relativt ostört.
Gäster: Per Norström
Programledare: Nicklas Lindahl
Avsnitt 17: Hur har det här gått till? Vi pratar kriminalteknik
Var har branden startat? Varför har den uppstått? Hur kom man in i bostaden vid inbrottet? Stämmer brytmärkena med försäkringstagarens berättelse? Vid oklara skador kan det vara viktigt att genomföra kriminaltekniska undersökningar för att säkerställa en utredning.
Gäster: Magnus Andersson, Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 16: De 38 stulna båtmotorer som hittades i Litauen
I början av maj hittades 38 stulna båtmotorer i Litauen. Majoriteten av motorerna var stulna i Sverige, runt Stockholmsområdet. Allt började med utslag från en spårsändare för att sedan kunna hitta en lastbil fylld med stöldgods.
Gäster: Carina Birking, Larmtjänst.
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 15: Hur får vi stopp på gängskjutningarna?
Det dödliga våldet mellan kriminella grupperingar ökar i storstäderna. Malmö är en stad som den senaste tiden varit överrepresenterade i statistiken. Varför ökar antalet skjutningar? Vilka är det som skjuter? Och hur jobbar polisen mot problemet?
Gäster: Stefan Sinteus, Polisen. Per Norström, Larmtjänst.
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 14: När allmänheten hjälper till att hitta stöldgods och avslöja bedragare
Tips från allmänheten är en viktig del i det brottsbekämpande arbetet och varje år får Larmtjänst in cirka 500-600 tips. Hur mycket hittas? Vad hittas? Var hittas godset? Och vad ska man göra om man ser stöldgods?
Gäster: Mats Carlsson, Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 13: Vardagsbrottslighet- var är vi påväg?
Uppklarandegraden av många vardagsbrott fortsätter att sjunka till låga nivåer. Polisen verkar prioritera bort dessa brott till förmån för utredning av våldsbrott och annan grövre brottslighet. Utvecklingen riskerar att få långsiktigt negativa konsekvenser för både tryggheten och tilliten i samhället. Vart är vi påväg?
Gäster: Mats Galvenius, Larmtjänst. Per Norström, Larmtjänst.
Programledare: Åsa Sönnerby
Avsnitt 12: Andrahandsmarknaden och stöldgods- vad ska man tänka på?
Det finns många sätt att köpa begagnade varor. Tyvärr kan det även cirkulera stöldgods på dessa forum, något som kan bli en dyrköpt affär eftersom lagen om god tro inte längre gäller. Vad ska man tänka på? Vad händer om man råkar köpa stöldgods?
Gäster: Jan Åke Törnhage, Polisen och Peter Sundman Larmtjänst.
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 11: När man blir frånlurad sitt fordon
Planen var att du skulle sälja din bil. Du hade en spekulant som var intresserad av bilen och när ni träffas visar personen upp sitt idkort samt en handling som visar att köpesumman är överförd. När fordonet är borta visar det sig att överföringen saknas och köparen går inte längre att få tag på. Vad ska du tänka på när du säljer bilen? Vad ska du tänka på om du vill hyra ut din husvagn/husbil?
Gäst: Mats Carlsson, Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 10: Inbrott- någon varit inne i ditt hem utan att fråga om lov!
Inbrott är något som många människor oroar sig över. Det värsta kanske inte är att du blivit av med saker utan obehaget över att någon varit inne i ditt hem utan att fråga om lov. I avsnitt 10 av Larmtjänstpodden pratar vi om brottsförebyggande åtgärder. Hur tänker tjuven? Hur kan du minska risken för inbrott i ditt hem?
Gäst: Pia Lindström från Stöldskyddsföreningen
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 9: Försäkringsbranschen granskar bilbränder
Bilbränder är kostsamma skador och under 2015 betalade försäkringsbranschen ut närmare 157 miljoner kronor i skadeersättning. Nu vill försäkringsbranschen lägga extra resurser på dessa skador för att utreda i vilken utsträckning försäkringsbedrägerier kan vara en orsak till anlagda bilbränder.
Gäster: Mats Galvenius, Larmtjänst och Bosse Andersson, Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 8: Smash & grab kuper- stora maskiner genom husfasad eller skyltfönster
I avsnitt 8 pratar vi om de maskiner och bilar som körs genom husfasader/skyltfönster för att stjäla godset, ofta elektronik, som finns i lokalen. Vilka begår dessa brott? Hur vanligt är det? Vart tar godset vägen?
Gäster: Mats Bakki, Polisen och Peter Sundman Larmtjänst.
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 7: Mannen som försökte lura till sig miljoner för släktingarnas död men istället fick skaka galler
31 januari 2017
Förfalskade dödsattester och höga livförsäkringar i elva olika bolag hade kunnat ge den 28-åriga mannen nästan 48 miljoner kronor. Istället fick han fängelse. I avsnitt 7 pratar vi om ett av de största försäkringsbedrägerierna i svensk historia.
Gäst: Mårten Sällström, If
Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 6: Falska kvitton, fejkade intyg och arrangerade trafikolyckor- vad är egentligen ett försäkringsbedrägeri?
6 dec 2016
I avsnitt sex av Larmtjänstpodden pratar vi om försäkringsbedrägerier. Bedrägeribrotten ökar i Sverige. Under den senaste 10-årsperioden har de anmälda bedrägeribrotten tredubblats enligt statistik från Brå. Bland dessa bedrägeribrott finns även försäkringsbedrägerier. Vad är de vanligaste bedrägerierna? Vilka begår försäkringsbedrägerier? Och hur arbetar försäkringsbranschen mot bedrägerierna?
Gäster: Göran Kellner, If och Mats Galvenius, Larmtjänst
Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 5: Stora maskiner och traktorer stjäls- hur är det möjligt och vad görs för att motverka stölderna?
22 november 2016
Maskiner och traktorer, ofta för stora värden, stjäls och förs vanligtvis ut ur landet. Årligen stjäls omkring 350 maskiner/ traktorer varav omkring 70 procent aldrig hittas. Vart försvinner maskinerna? Vilka kostnader innebär stölderna? Hur påverkas lantbruken av stölderna?
Gäster: Anders Wallstenius, Länsförsäkringar, Fredrik Westerlind. Folksam. Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Avsnitt 4: Bilstölder
8 nov 2016
För 10 år sedan efterlystes det omkring 25 000 bilar, förra året omkring 9000. Dock är det en större andel bilar som inte hittas. Vad beror detta på? Vad händer med de stulna bilarna? Och vad är det vanligaste stöldsättet?
Ser du en bil som du misstänker stulen-ring vårt tipsnummer 020 325 325.
Gäst: Niclas Antonsson, Larmtjänst. Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst.
Avsnitt 3: Stölder av bildelar ökar dramatisk
25 okt 2016
Stölder av bildelar såsom navigationsenheter, strålkastare och airbags har ökat de senaste åren. Mellan 2011 och 2015 ökade antalet stölder med 85 procent. Under de fyra första månaderna 2016 har antalet stölder nästa passerat helårssiffrorna för 2015. Varför har dessa stölder ökat så mycket? Vad kan man göra som bilägare?
Gäst: Torbjörn Serrander, Larmtjänst. Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst.
Avsnitt 2: Stölder av båtar och båtmotorer
11 okt 2016
Under 2016 har antalet båtmotorstölder ökat. Vart försvinner godset? Vilka ligger bakom stölderna och hur kan man som båtägare minska risken för stöld? I podden diskuteras även det brottsförebyggande arbetet Båtsamverkan som gett mycket positiva resultat.
Gäster: Thomas Andersson, Polisen och Carina Birking, Larmtjänst. Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst.
Avsnitt 1: Vilka är Larmtjänst?
29 sep 2016
Larmtjänst är en icke vinstdrivande branschorganisation för sakförsäkringsbolagen som arbetar mot brottslighet mot branschen. Vad innebär det? Vilken brottslighet drabbas branschen av? Programledare Åsa Sönnerby. Gäst: Mats Galvenius, vd Larmtänst.