Stor ökning av båtmotorstölder i region väst och region Stockholm

30 januari 2018

Ny statistik från BRÅ visar att 2017 ökade båtmotorstölderna i Sverige med 6 % och det är framför allt i region väst och i region Stockholm där den kraftiga ökningen är som mest, i övriga regioner minskar stölderna.

-  Det är framför allt organiserade östeuropeiska ligor som genomför båtmotorstölderna och ca 80 % av de stulna motorerna lämnar landet, säger Carina Birking på Larmtjänst.

Under 2017 stals cirka 2 800 båtmotorer till ett värde av ca 220 miljoner kronor. Den största ökning har skett i region väst där stölderna ökat med 34%, strax därefter kommer region Stockholm med 20%.

Klicka på bilden för större bild

I region väst har man börjat titta på varför siffrorna ser ut som de gör trots att man idag har ca 200 båtklubbar som är aktiva med Båtsamverkan. Det man ser är att i de klubbar man har Båtsamverkan så har stölderna i stort sett upphört men att man drabbas under vinterhalvåret. Den tid på året då Båtsamverkansklubbarna inte är aktiva. Det man också ser är att stölderna sprider sig till områden som saknar Båtsamverkan.  

I en enkät till 50 båtsamverkansklubbar som polisen i region väst, Polisområde Fyrbodal, skickat ut så visar det att:

  • Brotten minskat
  • Tryggheten ökat
  • Man är mer vaksam
  • Man uppskattar insatser där polisen – båtsamverkansklubbar arbetar ihop
  • Man har mer socialgemenskap med de andra

I region Stockholm arbetar man med att få igång Båtsamverkansklubbar och enligt Rino Carlsson, Nationell samordnare för Båtsamverkan, så har man under hösten fått igång 29 båtklubbar. Arbetet kommer att fortsätta under våren och förhoppningsvis ska man få en positiv effekt av detta under 2018.

Båtsamverkan kommer att finnas på Båtmässan i Göteborg tillsammans med Sjöpolisen där man bl.a. kommer att informerar om Båtsamverkan.

Här läser du mer om Båtsamverkan.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.