Båtmotorstölderna ökade med 19 procent

15 april 2019

Under första kvartalet 2019 har stölderna av båtmotorer ökat med 19 procent. Ökningen har främst skett i västra Sverige. Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet som Larmtjänst har sammanställt.

Stölderna av båtmotorer har ökat under första kvartalet. Under perioden har 433 båtmotorer blivit stöldanmälda vilket är 19 procent mer jämfört med samma period 2018 då 364 motorer stöldanmäldes. Ökningen har främst ägt rum i polisregion Väst. Under första kvartalet har 119 båtmotorer blivit stöldanmälda i polisregion Väst, en ökning med 53 procent jämfört med samma period 2018.

- Det är nya grupperingar, internationella brottsnätverk, som opererar i denna del av Sverige och de har gett sig på vinterförvaringen som oftast är obevakad, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

båt regioner

Att stölderna har ökat under första kvartalet skulle kunna vara en effekt av Båtsamverkan som är aktiv under vår- och sommarhalvåret.

- Det har blivit svårare att stjäla båtmotorerna under sommarperioden då Båtsamverkan är igång vilket resulterat i en förflyttning av stölder till vinterhalvåret, säger Carina Birking.

båt jan mars 2019

Tyvärr är det en stor andel av de stulna båtmotorerna som aldrig återfinns. Larmtjänst uppskattar att ca 70- 90 procent av de stulna motorerna försvinner utanför landets gränser.

Tips för att minska risken för stöld:

  • Gå med i Båtsamverkan
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad!

Båtsäsongen är här - men akta dig för tjuven!

Lyssna på senaste Larmtjänstpodden " Båtsäsongen är här - men akta dig för tjuven!" där du får fler tips inför båtsäsongen!

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här