Båtmotorstölderna minskade under våren

03 september 2020

Under andra kvartalet 2020 har det polisanmälts 420 båtmotorstölder. Detta är en minskning med 36 procent jämfört med samma period 2019 då det polisanmäldes 653 stulna båtmotorer. Det visar den senaste statistiken från Brå.

De minskade stölderna är sannolikt en konsekvens av Covid-19 pandemin som påverkat hela samhället under denna period. I april och maj noterades en kraftig minskning av stölderna i alla regioner utom Region Nord, jämfört med samma period 2019. I juni månad var stölderna tillbaka på ungefär samma nivå som föregående år.

- Covid-19 medförde svårigheter för de internationella brottsnätverken – både att resa in i landet och att föra ut stöldgods ur landet – vilket bidrog till en tillfällig minskning av båtmotorstölderna, säger Viktor Eklöf, utredningsinspektör på Larmtjänst. Att stölderna redan i juni återgick till tidigare års nivåer visar att de internationella ligorna redan är tillbaka i landet. Risken är nu stor att ligorna försöker arbeta ikapp förlorade intäkter under våren. Då riskerar vi en tråkig utveckling under resten av året, säger Viktor Eklöf.

båtstatistik q2.png

Minska risken för stöld

Larmtjänst vill uppmärksamma båtägare på åtgärder för att minska risken för stölder inför hösten - en period som vanligtvis är mycket stölddrabbad. Många båtar ligger kvar i vattnet och används endast sporadiskt samtidigt som kvällarna blir mörkare. Några enkla tips kan minska risken att bli utsatt för stöld:

  • Gå med i Båtsamverkan
  • Stöldmärk din båt och båtmotor.
  • Skriv upp skrov- och motornummer så att du vid behov snabbt kan ge korrekta uppgifter till Polis och försäkringsbolag.
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad!

stulnabåtmotorerq2.png

Datakälla: BRÅ för samtliga diagram

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.