Tänk på det här när du ska hyra ut din husbil eller husvagn

09 juni 2020

Under sommaren är det många som vill hyra en husbil eller husvagn. Via olika annonstjänster är det lätt att hitta privatpersoner som hyr ut sitt fordon. Funderar man själv på att hyra ut sitt fordon är det viktigt att känna till vissa regler om uthyrning. Här kommer några tips.

husbilidetblå.jpg

  • I regel tillåts inte uthyrning i privatförsäkringen för din husbil, om det inte är för en enstaka gång till vänner och bekanta. Tänker du hyra ut via annons behöver du en särskild försäkring.
  • Kontrollera med ditt försäkringsbolag hur din försäkring täcker om det blir skador när bilen är uthyrd. Tala också om hur ofta bilen hyrs ut och om du annonserar den till allmänheten. Be om att få ett skriftligt godkännande från försäkringbolaget.
  • En privat försäkring täcker i regel inte skador som händer när fordonet är uthyrt och du riskerar att få en minskad ersättning eller ingen ersättning alls om något inträffar.

  • Det är viktigt att notera telefonnummer, adress, kanske andra uppgifter samt se legitimation på den person som hyr bilen.

  • Om fordonet inte återlämnas av någon anledning täcks inte heller skadan av stöldförsäkringsskyddet eftersom du frivilligt har lämnat ifrån dig både bil och nycklar.

  • Du får inte hyra ut ditt fordon om du har lån på fordonet. Om du lånar pengar för att kunna investera i en husbil eller husvagn blir fordonet kreditspärrat vilket innebär att finansbolaget har fordonet som säkerhet för krediten. Hos de flesta finansbolag är därför andrahandsuthyrning inte tillåten och om det kommer fram att husbilen/husvagnen hyrts ut riskerar du att krediten omedelbart sägs upp. Kontakta därför finansbolaget och få godkänt att fordonet hyrs ut. Var även noggrann med att informera om omfattningen, vilken typ av försäkring som finns och om den omfattar uthyrning. De flesta finansbolag har samma regler och i de allmänna villkoren finns det angivet att uthyrning av fordonet inte är tillåtet.

  • Det krävs tillstånd för att hyra ut fordon yrkesmässigt. För att hyra ut fordonet yrkesmässigt krävs tillstånd av Transportstyrelsen enligt lag om biluthyrning SFS 1998:492. Bilen ska vara registrerad som uthyrningsbil och kontrollbesiktigas varje år.

Fler checklistor för köp av begagnade fordon

Checklista försäljning av bil och andra fordon

Checklista för begagnade/importerade fordon

Checklista begagnad mc/moped


I avsnitt 11 av Larmtjänstpodden tar vi upp det här ämnet. 

Planen var att du skulle sälja din bil. Du hade en spekulant som var intresserad av bilen och när ni träffas visar personen upp sitt idkort samt en handling som visar att köpesumman är överförd. När fordonet är borta visar det sig att överföringen saknas och köparen går inte längre att få tag på.
Vad ska du tänka på när du säljer bilen?
Vad ska du tänka på om du vill hyra ut din husvagn/husbil?

button_lyssna-pa-podden (1).png

Prenumerera på avsnitt enklast genom ITunes, Spotify, Acast eller där du hittar poddar. 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.