Årsstatistik transportstölder

13 januari 2023

Under 2022 har det anmälts 1014 transportstölder, vilket motsvarar ca 3 stölder per dag. Polisregion Syd är överlägset hårdast drabbat och står för hälften av alla anmälda brott. Det visar statistik från Polisen.

Under 2022 anmäldes det 1014 transportstölder, vilket är färre antale stölder jämför med året innan då det anmäldes 1316 stölder. Polisregion Syd är överlägset hårdast drabbat och står för hälften av alla anmälda transportstölder.

diagram transportstölder

Diagrammet visar antalet anmälda transportstölder per år.

Den vanligaste formen av transportstöld är s.k. ”kapellskärningar”. Det är kriminella som åker runt mellan olika rastplatser nattetid, skär hål i mjuka kapell och/eller öppnar olåsta/plomberade släpdörrar och lastar över sådant påträffat gods de anser vara stöldbegärligt till egna fordon.

Sannolikt finns det ett stort mörkertal i statistiken. Detta beror på:

  • Utländska chaufförer som drabbas talar många gånger varken svenska eller engelska och tar ej kontakt med polis.
  • Man orkar inte anmäla när t ex intrång skett i lastutrymmet på en lastbil utan att tillgrepp har skett, eller när endast ett mindre tillgrepp skett.
  • Utsatta upplever att anmälan inte leder någonvart.
  • Stulet gods upptäcks vara försvunnet, men det är högst oklart var i transportkedjan det har inträffat, och man väljer i stället att endast förlustanmäla.

Majoriteten av stölderna sker i södra Sverige, ofta koncentrerade kring de stora transportnoderna Stockholm, Göteborg och särskilt Helsingborg. Nordvästra Skåne står för 24 procent av de anmälda transportstölderna i Sverige. Stölderna sker på rastplatser och uppställningsplatser längs de stora motorvägarna. I södra delen av landet är rastplatser och uppställningsplatser utan inhägnad utsatta för brott.

Varje prick motsvarar ett anmält brott. Anmälda brott utan angiven brottsplats visas ej på kartan. Källa: Polisen

Stölder av diesel är också något som drabbar transportnäringen i Sverige i stor utsträckning. Under 2022 anmäldes 3732 stölder av diesel ut fordonstank, vilket kan jämföras med år 2021 då det anmäldes 1839 stölder av diesel ut fordonstank. Detta beror troligtvis på två faktorer; dels att antalet stölder under 2021 var på en temporärt låg nivå till följd av pandemin, dels att priset på diesel ökat kraftigt under 2022 sedan Rysslands invasion av Ukraina.

diagram dieselstölder 2022

Diagrammet visar antalet anmälda stölder av diesel per år. 

Lär mer här:

Vägsamverkan

Vägsamverkan är ett samverkansprojekt mellan Larmtjänst, Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Polisen för att förebygga brottslighet och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna. Målet med Vägsamverkan är att minska brottsligheten och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna. För att lyckas med detta är ökad uppmärksamhet och iakttagelse från de som vistas ute på vägarna, många gånger yrkeschaufförer men även allmänheten, avgörande för polisen. Vägsamverkans tipstelefon 020-315 315 finns tillgänglig för rapportering av tips och iakttagelser om brott på vägarna.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet