Stölder av strålkastare, navigationsenheter och airbags minskar

24 oktober 2023

Mellan den 1 januari och 30 september har 1105 stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare anmälts. Det är en minskning med 11 procent jämfört med samma period förra året. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare hade sin topp 2017 med över 4000 stölder på ett år. Därefter har stölderna succesivt minskat. Mellan den 1 januari och 30 september har 1105 navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare anmälts vilket är färre jämfört med samma period 2022 då 1237 delar anmäldes stulna. Statistiken för 2023 visar att flest stölder har inträffat under tredje kvartalet.

- Generellt brukar vi kunna se en viss uppgång av antalet stölder av bildelar under hösten. Strax innan julhelgen brukar stölderna avta, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Diagrammet visar antalet stölder fördelade per kvartal 2022-2023.

Diagrammet visar antalet stölder under de tre första kvartalen 2019-2023.

Vid ett stöldtillfälle kan ett flertal komponenter stjälas. Totalt under perioden har 1239 komponenters stulits varav 325 huvudstrålkastare, 412 navigationsenheter och 502 airbags. Statistiken visar på skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Exempelvis stjäl man främst navigationssystem och airbags från BMWbilar men strålkastare från Volvobilar.

Polisregion Stockholm och Syd är mest utsatta för stölderna.

Polisregion

Antal stölder

Stockholm

475

Öst

37

Väst

104

Mitt

68

Syd

376

Bergslagen

31

Nord

14

 

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märkprodukter. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Genom ett samarbete med CAB Group AB har Larmtjänst fått tillgång till statistiska uppgifter ur kalkyleringssystemet CABAS. I CABAS registreras verkstadsorten. Däremot finns ingen information om stöldort. Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma. Det bör noteras att statistiken endast omfattar stölder som omfattas av försäkring. Statistiken underskattar således det faktiska antalet stölder.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet