Statistik över transport- och dieselstölder under maj månad

17 juni 2024

Under maj månad anmäldes 82 fall av transportstölder i Sverige, en siffra som speglar föregående månadsstatistik men visar en ökning jämfört med samma period förra året. Under månaden anmäldes även 129 dieselstölder vilket även det är på samma nivå jämfört med månaden innan. Det visar statistik från Polisen.

Under maj månad rapporterades 82 transportstölder i Sverige. Detta är en ökning jämfört med samma period föregående år (66 st) men ligger på samma nivå som föregående månad (84). Den vanligaste metoden för dessa stölder är “kapellskärningar”, där tjuvar skär hål i lastbilskapell för att stjäla gods.

Bilden visar antalet stölder de senaste sex månaderna, jämförelse tidigare år. Källa Polisen. 

Samtidigt anmäldes 129 stölder av diesel ur fordonstankar under maj 2024, vilket är i linje med antalet stölder från föregående månad som var 125. Stölderna har minskat jämfört med samma period förra året då det anmäldes 210 stölder av diesel under maj månad.

Polisen har utfärdat förebyggande tips för att minska risken för dessa brott. De rekommenderar att fordon och last säkras enligt företagets säkerhetspolicy, att resor planeras för att undvika kända riskområden och att förare är vaksamma på misstänkt beteende.

Dessutom betonar polisen vikten av att anmäla brott. Genom att rapportera brott kan polisen bättre prioritera sina resurser, fokusera på brottsförebyggande arbete och koppla samman seriebrottslighet.

Ta del av statistiken:

Om Vägsamverkan:

Vägsamverkan är ett samverkansprojekt mellan Larmtjänst, Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Polisen för att förebygga brottslighet och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna. Läs mer här>>>

Om Vägsamverkans tipstelefon:

I mars 2022 lanserade Vägsamverkan en tipstelefon vars tipsnummer är 020–315 315 och är bevakat dygnet runt. Tipsen tas emot av ett bevakningsföretag som omgående registrerar tipset hos polisen. Man kan välja om man vill lämna sina kontaktuppgifter eller vara helt anonym. Exempel på tips som kan ringas in till Vägsamverkans tipstelefon skulle kunna vara att obehöriga personer rör sig bland uppställda långtradare på rastplatser, fordon som misstänks transportera stöldgods eller försök till stöld ur fordon. Är det ett pågående brott är det viktigt att alltid ringa 112.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet