Ökning av stulna bildelar

19 oktober 2016

Stölderna av bildelar fortsätter att öka i Sverige. Mellan januari och september har det inträffat 2421 stöldtillfällen av bildelar och skadekostnaderna har uppgått till 153 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Trots att det kvarstår tre månader av året så har antalet stölder av bildelar redan passerat stölderna för hela 2015. I år har det ägt rum 2421 stöldtillfällen där man stulit huvudstrålkastare, navigationssystem och airbags. Skadekostnaderna har uppgått till 153 miljoner kronor. Detta kan jämföras med helårssiffrorna för 2015 då det inträffade 1926 stölder och skadekostnader för nästan 105 miljoner kronor.

- Detta är kostsamma stölder eftersom man förstör mycket elektronik i bilarna då man klipper kablar och gör skada på bilen, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Störst var ökningen under de fyra första månaderna av året då det inträffade 1516 bildelsstölder vilket var en dubblering jämfört med samma period 2015. Stockholms län var mest drabbat av stölderna och stod för nästan 65 procent av alla stöldtillfällen.

- På grund av den dramatiska ökningen av antalet stölder har Gränspolisen i Stockholm gjort insatser mot denna typ av brottslighet under våren. De har varit framgångsrika i sitt arbete och gripit många vilket gett resultat i statistiken, säger Torbjörn Serrander.

Från maj till augusti har antalet stölder gått ner men ser man till tidigare statistik så brukar stölderna minska under just sommarmånaderna. I september månad ser man dock åter en ökning igen, även om antalet stölder inte är uppe i samma nivåer som i våras.

Statistiken visar antalet bildelsstölder 2016 fördelat på de mest utsatta länen. 

Flest stölder sker främst i storstadsområdena även om man ser att stölderna börjat sprida sig till andra delar av Sverige. I Stockholms län har man under året haft 1356 stöldtillfällen, i Västra Götaland 478 st och i Skåne 270 st. Därefter kommer Halland som drabbats av 69 stöldtillfällen av bildelar. Stölderna i Hallands län ägde främst rum under våren. 

BMW är det fabrikat som är mest drabbat av stölderna. 1454 stöldtillfällen, 60 procent, är från BMW-bilar. Stölderna från BMW-bilar minskade under sommaren men har ökat dramatiskt igen under hösten. BMW-bilarna är främst utsatta för stölder av airbags och navigationssystem. Mercedes har drabbats av 308 stöldtillfällen, främst stölder av airbags. Volvo har 207 stöldtillfällen och majoriteten av dessa stölder gäller huvudstrålkastare. Volkswagen har drabbats av 192 stöldtillfällen och majoriteten av stölderna gäller navigationssystem.

statistik reservdelar fabrikat

Statistiken visar bildelsstölderna 2016 fördelat på fabrikat. 

För att minska stölderna är det viktigt att förbättra stöldskyddet och försvåra bortmonteringen av komponenterna. Att ha långsiktiga och uthålliga insatser av polisen mot denna typ av brottslighet är också en viktig del anser Larmtjänst.

- Strängare tillämpning av straffskalan och att kräva skadestånd från de personer som döms samt att man även följer upp att det faktiskt betalas in är ytterligare viktiga åtgärder, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Tips till bilägaren:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.
  • Laminerade rutor gör det svårare att ta sig in i bilen.

Presskontakt: Åsa Sönnerby, 08 522 784 39, asa.sonnerby@larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här