Försäkringsbranschen granskar klockstölder och bygger klockregister

14 maj 2019

Under 2019 kommer försäkringsbranschen att genomföra en branschgemensam kontrollaktivitet för att undersöka skadeanmälningar som gäller stulna och borttappade klockor. Försäkringsbranschen vill undersöka om det är vanligt med bedrägerier med klockor. Dessutom kommer försäkringsbranschen att bygga upp ett klockregister för att göra klockorna spårbara och underlätta att återfunna klockor kan återföras till rättmätig ägare.

För att skydda försäkringskollektivet har försäkringsbranschen under senare år intensifierat det branschgemensamma arbetet mot försäkringsbedrägerier. Under 2019 kommer försäkringsbranschen att lägga extra resurser på en kontrollaktivitet där man undersöker om det är vanligt med bedrägerier med klockor. Larmtjänst har sett tecken på att klockor i ökad utsträckning används som betalmedel i kriminella transaktioner. En stor efterfrågan på klockor i kriminella kretsar bidrar såväl till fler stölder och rån av klockor som att risken ökar att klockor utnyttjas för försäkringsbedrägerier.

- Klockor kan vara av stora värden och branschen vill nu undersöka om stulna och försvunna klockor är ett vanligt modus för försäkringsbedrägerier. Vi vill skydda försäkringskollektivet som annars drabbas i form av högre premier, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

I samband med kontrollaktiviteten kommer Larmtjänst att bygga upp en databas över stulna och borttappade klockor för att göra det enklare att kontrollera klockor. Databasen kommer att vara sökbar för allmänheten. Idag finns det inte något ordentligt register över stulna och förlustanmälda klockor vilket gör att häleriverksamhet och bedrägerier med klockor är nästan riskfritt. Genom att införa ett sökbart klockregister blir det svårare att omsätta stulna och förlustanmälda klockor.

- En viktig fördel med klockregistret är att underlätta möjligheten att återfunna klockor kan lämnas tillbaka till rättmätig ägaren, säger Mats Galvenius.

 

Kontakt: Åsa Sönnerby, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.sonnerby@larmtjanst.se,

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här