Stölderna av bildelar minskade med 45 procent

30 januari 2019

Stölderna av bildelar minskar. Under 2018 inträffade 2302 stöldtillfällen av bildelar vilket är en minskning med 45 procent jämfört med 2017. Skadekostnaderna uppgick till närmare 163 miljoner kronor, en minskning med 35 procent. Det visar den senaste årsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Larmtjänst sammanställer statistik över stölder av huvudstrålkastare, navigationssystem och rattar/airbags. Dessa komponenter är särskilt eftertraktade av de internationella stöldligorna. 2017 var ett rekordår för stölder av bildelar. Under 2018 har stölderna däremot minskat med 45 procent och under året har 2302 stöldtillfällen av bildelar rapporterats till Larmtjänst, vilket kan jämföras med 4208 stöldtillfällen under 2017. Under 2018 uppgick den samlade skadekostnaden till närmare 163 miljoner kronor vilket är en minskning med 35 procent jämfört med 2017.

- Under 2016 ökande stölderna med 73 procent för att sedan under 2017 öka ytterligare med 26 procent. Nu har äntligen stöldtrenden vänt och vi ser en minskning av stölderna, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Anledningen till minskningen kan bl.a. bero på polisens framgångsrika insatser i Stockholm men även fabrikanternas och försäkringsbranschens aktiva arbete för att minska stölderna, exempelvis är det nu i allmänhet standard med larm i bilarna.

Flest stölder inträffade i början av året, under kvartal ett. Under sommaren minskade stölderna i omfattning, vilket är en återkommande trend från tidigare år.

Storstadslänen var mest utsatta för bildelsstölder även om stölderna minskade även där. I Stockholms län inträffade 1334 stöldtillfällen, i Skåne län 434 stöldtillfällen och i Västra Götalands län 146 stöldtillfällen. Örebros län är det fjärde mest utsatta länet för bildelsstölder under året och där inträffade 70 stöldtillfällen, vilket är en ökning med 43 procent.

statistik över reservdelsstölder

Diagrammet visar antalet stöldtillfällen fördelat över tid och de fyra mest drabbade länen.

De mest utsatta fabrikaten är BMW, Volvo, Mercedes och Volkswagen. Statistiken visar att det finns skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Man stjäl främst rattar/airbags från BMW, strålkastare från Volvo, rattar/airbags från Mercedes och navigationssystem från Volkswagen.

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem

Om statistiken:
Statistiken är baserad på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden.

Kontakt: Åsa Sönnerby, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.sonnerby@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här