2111 stölder av bildelar under 2019

04 februari 2020

Under 2019 rapporterades det in 2111 stölder av strålkastare, navigationssystem och airbags. Det är en minskning med åtta procent jämfört med 2018. Minskningen har främst skett under första halvåret, därefter har stölderna ökat jämfört med samma period 2018. Det visar den senaste årsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Under året har 2111 stölder av strålkastare, navigationssystem och airbags rapporterats till Larmtjänst, vilket kan jämföras med 2302 stölder under 2018. Detta är en minskning med åtta procent. Minskningen ägde främst rum under första och andra kvartalet då det totalt inträffade 769 stölder, en minskning med 45 procent jämfört med samma period 2018. Därefter har stölderna ökat kraftigt. Under tredje och fjärde kvartalet inträffade 1342 stölder av strålkastare, navigationssystem och airbags, en ökning med 49 procent jämfört med samma period 2018.

- En anledning till ökningen är att vi har flera internationella brottsnätverk som är tillbaka i Sverige igen, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

per månad reservdelar.png

Diagrammet visar antalet stölder fördelade på månad.

Under 2019 uppgick den samlade skadekostnaden till 165 miljoner kronor vilket är en ökning med 1,5 procent jämfört med 2018.

Den geografiska fördelningen av stölderna visar att storstadslänen fortsätter att vara mest utsatta. Under året har antalet stölder i Stockholms län minskat med 37 procent jämfört med 2018. I Skåne län, Västra Götalands län och Östergötlands län har stölderna däremot ökat under 2019.

- Polisen i Stockholm har jobbat aktivt och mycket uthålligt mot denna typ av brottslighet vilket gett resultat i minskat antal stölder i regionen. Detta kan vara en bidragande effekt till att stölderna istället har ökat i andra delar av Sverige, säger Torbjörn Serrander.

reservdelar per län 2019.jpg

BMW är det fabrikat som fortfarande är mest drabbat och stod för 68 procent av stölderna av bildelar under 2019. Andra utsatta fabrikat är Volvo, Mercedes och Volkswagen. Statistiken visar att det finns skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Man stjäl främst rattar/airbags från BMW, strålkastare från Volvo, rattar/airbags från Mercedes och navigationssystem från Volkswagen.

 

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Statistiken är baserad på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden

Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se

Ta del av rapporten här: 

Reservdelsstölder 2019

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.