Andelen efterlysta bilar som inte hittas ökar

16 februari 2023

Under 2022 efterlystes 6064 personbilar i Sverige, en minskning med 366 bilar jämfört med 2021. Av de efterlysta bilarna var det 26 procent som aldrig återfanns under året, en siffra som ökar för varje år. Det visar den senaste statistiken över efterlysta fordon som Larmtjänst idag publicerar.

Under 2022 efterlystes 6064 personbilar, en minskning med sex procent jämfört med föregående år. Antalet efterlysta bilar har minskat för varje år sedan det elektroniska stöldskyddet infördes i slutet av nittiotalet.

- Det är idag mycket svårare att stjäla en bil. Det krävs stor teknisk kompetens alternativt att tjuven kommit över nyckel på något sätt, exempelvis genom inbrott eller rån, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

Även om antalet efterlysta bilar har minskat så ökar andelen bilar som inte återfinns för varje år. Under 2022 var det 26 procent av de efterlysta bilarna som inte hade återfunnits efter årets slut, vilket kan jämföras med 24 procent under 2021.

Om alla bilar som inte återfanns under året skulle ställas upp på en rad så skulle den raden bli ca 7 kilometer lång. Om man däremot ställde upp alla bilar som blivit efterlysta under året på en rad så skulle den raden bli ca 28 kilometer lång.

efterlysta bilar 2023

Diagrammet visar antalet personbilar som blivit efterlysta och ej avlysta under 2022.  

Under året har Larmtjänst sett ett fortsatt stort intresse från internationella brottsnätverk, men även inhemska aktörer, att tillskansa sig bilar för att sedan föra bilarna utomlands. Lexus- och Toyotabilar har exempelvis varit särskilt utsatta för dessa stölder under det senaste året.

- Under året har polisen i samarbete med Larmtjänst kunnat återfinna några av dessa bilar. Polisen har samtidigt även kunnat gripa och lagföra personer för stölderna, säger Niclas Antonsson.

Flest efterlysningar av personbilar görs i polisregionerna Stockholm (1545 st) och Syd (1331 st.)

Tabell över de 10 mest efterlysta fabrikaten under 2022.

tabell fabrikat

Tips på hur du minskar risken för bilstöld:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
  • Använd garage om du har det!
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
  • Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
  • Använd larmsystem.

 

Kort om statistiken:

Insamlade data bygger på uppgifter som kommer från Vägtrafikregistret/ EF systemet. Enbart efterlysta fordon finns med i statistiken, d.v.s. stulna skyltar eller flyttade fordon redovisas inte.

Att ett fordon blivit efterlyst betyder inte att fordonet behöver vara stulet. Efterlysningsorsaken kan exempelvis bero på olovligt brukande, olovligt förfogande eller bedrägeri.  

Ta del av hela rapporten här:

Efterlysta fordon i Sverige 2022.pdf

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet