Efterlysningar av maskiner ökar

21 augusti 2023

Mellan den 1 januari och 30 juni har 111 entreprenadmaskiner efterlysts. Detta är en ökning med 102 procent jämfört med samma period året innan. Av de efterlysta maskinerna är 95 procent fortfarande borta. Det visar den senaste kvartalsstatistiken över entreprenadmaskiner och traktorer som Larmtjänst redovisar.

Antalet efterlysningar av entreprenadmaskiner ökar. Under de två första kvartalen i år har antalet efterlysningar ökat med mer än 100 procent jämfört med samma period förra året. Ökningen har främst ägt rum under andra kvartalet. Under april-juni efterlystes totalt 71 maskiner.

- Det finns en stor efterfrågan av maskiner ute i Europa och vi befarade tidigt att stölderna av maskiner skulle fortsätta under 2023, något som vi nu ser stämmer, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Av de efterlysta maskinerna är det få som har återfunnits. 105 av de 111 maskinerna, 95 procent, är fortfarande borta. De maskiner som har flest efterlysningar är grävmaskiner (40), hjullastare (26) och kompaktlastare (17).

Under perioden har det även efterlysts 27 traktorer. Det är ungefär lika många jämfört med samma period förra året då det efterlystes 29 traktorer. Av de 27 efterlysta traktorerna är 20 fortfarande borta, vilket innebär 74 procent.

Bilden visar antalet efterlysta entreprenadmaskiner, traktorer och redskap och annan utrustning under första halvåret 2023 och 2022.

Att tänka på som maskinägare:

  • Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.
  • Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.
  • Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.
  • Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.
  • Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.
  • Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.

 

Om statistiken:

Sedan 2023 har Larmtjänst förändrat sammanställningen av statistiken genom att dela in den i tre olika kategorier: entreprenadmaskiner, traktorer och ”redskap och annan utrustning”. Tidigare har entreprenadmaskiner och redskap redovisats tillsammans. Den nya indelningen har gjorts för att få en mer korrekt statistiksammanställning. I kategorin ”redskap och annan utrustning” kan det exempelvis ingå GPS, markvibratorer, aggregat och borrar. Åkgräsklippare ingår i statistiken under entreprenadmaskiner.

 

Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet