Stölderna av båtmotorer minskade med 42 procent under första halvåret

24 augusti 2023

Mellan den 1 januari och 30 juni i år har det anmälts 328 stulna båtmotorer. Detta är en minskning med 42 procent jämfört med samma period 2022. I polisregion Stockholm minskade stölderna med 62 procent. Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet som Larmtjänst sammanställt.

Stölderna av båtmotorer fortsätter visar på en positiv stöldutveckling. Under första halvåret har stölderna minskat med 42 procent jämfört med samma period 2022.

- En anledning till minskningen av antalet båtmotorstölder kan förklaras med Båtsamverkan som används som en brottsförebyggande metod i hela Sverige, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

utveckling båtmotorstölder 2023

Diagrammet visar antalet anmälda båtmotorstölder de senaste fem åren under första halvåret.

Flest anmälda stölder av båtmotorer görs i polisregion Stockholm (87 st) men där har stölderna minskat rejält jämfört med samma period föregående år då det anmäldes 229 stölder. En minskning med 62 procent.

Motorstölder halvår

Diagrammet visar antalet stölder av båtmotorer under första halvåret 2023 och 2022.

Sommaren är en period då båten används aktivt och båtägaren har god uppsikt över sin båt, vilket gör det svårare för tjuven. I början av hösten, när semestrarna är slut och man använder sin båt mer sällan, så brukar stölderna ta fart igen. Det blir mörkare och lättare för de internationella brottsnätverk att jobba samtidigt som många lämnar sina båtar i vattnet.

- Majoriteten av stölderna av båtmotorer sker i vatten och eftersom vi nu även går in i en brottsdrabbad period så kan ett alternativ vara att torrsätta båten mellan turerna om möjligt och sjösätta igen när det blir fina höstdagar, säger Viktor Eklöf.

För att minska risken för båtmotorstöld:

  • Starta upp Båtsamverkan i din båtklubb!
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar.
  • Fyll i ”Lilla båtkortet!” Finns på polisen.se och larmtjänst.se
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet