Fler stölder av bildelar under första kvartalet

22 april 2020

Under första kvartalet 2020 inträffade 712 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon). Det kan jämföras med samma period 2019 då 404 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Under första kvartalet har stölderna av bildelar ökat. Detta är en uppgående trend som pågått sedan oktober månad 2019. I mars månad kan man däremot se att stölderna börjat att avstanna något, vilket kan vara en effekt av Coronapandemin.

- Vi vet av erfarenhet att denna typ av gods ofta lämnar landet och just nu kan det vara svårare att få ut godset, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

bildelsstölder q1.png

Flest stölder äger rum i storstadsområdena och under första kvartalet 2020 har 361 stölder inträffat i Stockholms län, 127 stölder i Skåne län och 75 stölder i Västra Götalands län.

I Stockholms län ser Larmtjänst en rejäl nedgång av stölderna i mars månad (74) jämfört med januari (121) och februari (166). Dock har antalet stölderna av bildelar i Skåne ökat under mars månad (55) jämfört med januari (44) och februari månad (28). 

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Statistiken är baserad på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden. 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.